10 coses que cal saber de Kim Yo-jong

La germana del dictador nord-coreà ha irromput amb força en el debat successori

zentauroepp53268082 tassies mas peri dico200430210512

Kim Jong-un no ha mort aquesta setmana però els seus hàbits diaris no descarten un passeig amb Caront en qualsevol moment. I en el debat successori ha irromput Kim Yo-jong, un tsunami en el panorama polític nord-coreà esclerotitzat i patriarcal. Aquí suarem per ajuntar 10 trets de qui se’n desconeix fins i tot l’edat.

1. Va néixer a Pyongyang

Fins aquí anem bé. Va ser el 1987, segons la intel·ligència sud-coreana. Va ser el 1989, segons la nota del Departament del Tresor dels Estats Units, que va prohibir la seva entrada per «seriosos abusos sobre drets humans». Apostarem per Seül; el descrèdit del seu servei d’espionatge és lleugerament menor que el de Washington.  

2. La petita de la família

És la més jove dels set fills de Kim Jong-il i comparteix mare amb el dictador. Va ser la seva tercera i favorita dona, Ko Yong-hui, una ballarina nascuda al Japó que va formar part de la prestigiosa Mansudae Art Troupe. 

3. La «princesa» del dictador

El seu pare es referia a ella com la «dolça Yo-jong» o la «princesa», i no va ocultar mai que era la seva preferida. Glossava la seva intel·ligència davant dels dignataris internacionals mentre qualificava de «dropos talossos» els seus fills, segons les memòries de l’oficial rus Konstantin Pulikovski.

4. Estudis a Suïssa

Va anar amb el seu germà a l’elitista escola Liebefeld-Steinholzli de Berna, amb la preceptiva identitat falsa i el seguici de guardaespatlles. Mentre Kim Jong-un jugava a bàsquet, ella practicava ballet. Allà van segellar la certesa d’un destí comú, assenyalen els experts.

5. Salt al politburó

El 2000 va tornar a Pyongyang i es va llicenciar a la Universitat de Kim Il-sung en Enginyeria, segons uns, o Informàtica, segons d’altres. Després va entrar en la Comissió de Defensa Nacional, va servir en el funcionariat personal del seu pare fins a la seva mort i va ser impulsada al politburó.

6. Assessoria i propaganda

És l’assessora àulica del seu germà i gestiona tot el relacionat amb les seves aparicions públiques: itinerari, calendari, logística i seguretat. Des del Departament de Propaganda ha rentat la cara al florit culte a la personalitat amb tècniques occidentals que afavoreixen la seva imatge de proximitat. Ella estaria darrere de les seves visites als parcs d’atraccions per a joves o de les fotografies amb pagesos o treballadors de fàbriques. Els seus antecessors van guardar les distàncies per protegir la seva aura semidivina.

7. Debut internacional

Va ser la primera Kim a creuar el paral·lel 38 després de l’armistici del 1953. Va ocórrer en els Jocs Olímpics d’hivern del 2018, celebrats a Pyeongchang. El seu debut internacional, en representació del seu germà, la va col·locar per primera vegada sota els focus. No li va costar robar-los a la grada a Moon Jae-in, líder sud-coreà, ni a Michael Pence, vicepresident dels EUA. D’allà va sortir amb el previsible sobrenom de la Ivanka Trump nord-coreana.

8. Sobrietat

També allà va segellar el seu estil: sòbria, sense maquillatge i una melena llisa allunyada de les excentricitats capil·lars del seu germà i pare. Kim Yo-jong és l’antítesi de Ri Sol-ju, dona del líder i el més semblant que es despatxa a Corea del Nord a una ‘influencer’. El seu marit va aixecar anys enrere la prohibició de minifaldilles i talons i per aquesta via ha renovat Ri la moda nacional. La puixant i aviciada classe alta de Pyongyang escruta el seu vestuari a la recerca d’inspiració.

9. Opacitat familiar

Està casada amb algú relacionat amb Choe Ryong-hae, alt càrrec del partit. Alguns assenyalen que és el seu fill i d’altres es decanten pel seu nebot. És probable que el 2015 tingués el seu primer fill i el gremi de nord-coreòlegs va deduir de la seva lleugeríssima panxa als JOCS OLÍMPICS que acabava de donar a llum o que estava embarassada. No ha sigut vist mai amb la seva família.

10. Successió

Una lideressa a Corea del Nord era una cosa utòpica mesos enrere, però al llinatge no li sobren alternatives. Kim Pyong-il, un mig germà, ha passat tres dècades a Europa. Kim Jong-nam va ser assassinat amb un agent nerviós en un aeroport malaisi. I Kim Jong-chol ja va ser descartat pel seu pare per «efeminat» i incapaç de bregar amb els enemics que acumula el país. Per les venes de Kim Yo-jong, al cap i a la fi, corre la sagrada sang del Mont Paektu.