MARIANNE BRANDT

Artista del metall. 1893-1983

zentauroepp47346895 mas periodico les dones de la bauhaus marianne brandt190327191713

En una subhasta del 2007, una tetera, l’‘MT49’, va arribar als 320.000 euros en la licitació. Es tractava d’“un objecte pràctic per a l’ús diari” de Marianne Brandt, la primera dona que va ingressar al taller del Metall de la Bauhaus. Venia diplomada en pintura i ja casada amb el també pintor noruec Erik Brandt, però va decidir recomençar a l’escola de Weimar.

Tetera ‘MT49’ de Marianne Brandt. / Arxiu

 Va fer el curs preliminar amb Josef Albers i Lázló Moholy-Nagy, i aquest la va empènyer a especialitzar-se en metall. “Quantes boletes d’alpaca he martellejat amb perseverança pensant: ‘¿Això haurà de ser així?’”, recordava en una carta escrita el 1985. Van arribar tasques més gratificants, i Gropius va quedar atònit davant els seus serveis de cafè i cendrers, alguns dels quals es poden trobar avui al MOMA.

Quan l’escola es va traslladar a Dessau, el taller de Metall va subministrar llums, com el ‘Kandem 702’. I amb la sortida de Moholy-NagyBrandt es va convertir en directora interina del taller de Metall, càrrec en què va haver de negociar contractes amb empreses de Berlín i Leipzig. Es va divorciar el 1935, els nazis van posar fi a la seva vida creativa i va viure a l’RDA. A començaments dels 50 va ser professora de disseny industrial a Dresden i Berlín, i va acabar els seus dies en un asil d’avis.