SALUT OCULAR

Trasplantament de còrnia, una tecnologia de precisió per optimitzar els resultats

quirnsalud

Segons dades del’OMS  (Organització mundial de la Salut) un 9% de les persones cegues a tot el món ho són a causa de patologies corneals. Aquestes xifres posen de manifest com d’important és avançar en aquest camp. De fet,l’Organització Nacional de Trasplantaments ha posat en marxa un pla per arribar els 5.000 donants el 2020, amb l’objectiu de cobrir amb donants propis la demanda de trasplantaments de còrnia al nostre país, que segons els experts augmentarà significativament en els pròxims anys.

La còrnia és un teixit transparent que permet el pas de la llum i ajuda l’ull a enfocar correctament. Quan, per diversos motius, perd la transparència, hi ha una disminució o pèrdua de visió. És en aquests casos quan està indicat el trasplantament.

«Fins fa uns anys es feia el trasplantament de còrnia penetrant que implicava substituir les cinc capes de teixit que formen la còrnia, de manera que, tot i que recuperàvem la transparència, es produïa un trastorn important en l’estructura òptica de la còrnia. El resultat era una millora de la visió, però, en moltes ocasions, fins i tot amb l’ajuda d’ulleres i lents de contacte, insuficient per recuperar la vida normal del pacient», explica el doctor Carlos Vergés, cirurgià especialitzat en trasplantament de còrnia i director mèdic de l’Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus. I afegeix: «Els avenços tecnològics en el camp de l’oftalmologia ens permeten ara ser molt més precisos i substituir únicament una o algunes de les capes de la còrnia».

Computació a escena 

El trasplantament per capes requereix una tecnologia sofisticada per fer-ho de manera precisa. «Tenim un microscopi amb sistema guiat per computació que permet tallar amb precisió el diàmetre exacte de l’implant, l’orientació en què s’ha de col·locar, així com on s’han de fer les incisions per implantar el nou teixit sense generar astigmatisme. Aquest sistema facilita controlar en la mesura possible que es mantingui l’anatomia de l’ull, ja que la recuperació de la visió no depèn únicament del trasplantament, sinó també de com quedi l’estructura òptica’, declara Vergés.

El sistema de guiatge serveix per delimitar la profunditat i l’extensió de la zona alterada i eliminar sectorialment la zona opaca. Amb tècniques de diagnòstic es localitza la zona malmesa en l’estructura tissular de la còrnia, a una profunditat per exemple de 200 micres i un diàmetre de 8 mm, i durant el trasplantament és posible delimitar i eliminar aquesta àrea i substituir-la per l’implant com si fos el vidre d’un rellotge.

Recuperar la visió

Un dels reptes del cirurgià al realitzar el trasplantament de còrnia és que no s’alteri l’estructura òptica de l’ull, perquè es minimizen els problemes de graduació en el pacient per a una òptima recuperació de la visió.

Segons explica el doctor Vergés, a l’Institut Oftalmològic Quirónsalud Dexeus incorporen avenços tecnològics per complementar el trasplantament. «D’una banda, hem començat a utilitzar la sutura química de manera combinada amb la sutura convencional, de manera que al fer menys punts aconseguim que hi hagi menys inflamació i, per tant, menys deformitat de la cúpula òptica, millorant la qualitat visual del pacient. I, de l’altra, comptem amb una Unitat de Contactología Clínica, capaç de modelar la cicatrització de la còrnia a través d’una lent de contacte semirígida dissenyada per a cada pacient, que actua com un motllo 360º per al procés fisiològic de cicatrització mantenint l’anatomia inicial de l’ull».

Més informació:

Institut Oftalmològic Quirón Salut Dexeus  

Sabino Arana 5-19, 0828 Barcelona  

93 227 47 60   

www.quironsalud.es

Temes:

+Salut