El Govern accepta regular el lloguer de temporada per evitar una derrota

Illa pacta amb ERC, els Comuns i la CUP limitar l’arrendament temporal només per a turistes i prorrogar la protecció oficial als habitatges socials

El Govern accepta regular el lloguer de temporada per evitar una derrota

El Govern va arribar ahir a un acord amb ERC, els Comuns i la CUP per regular els lloguers de temporada i salvar dos decrets –un sobre habitatge i un altre sobre contractació pública– que amenaçaven de ser rebutjats al Parlament. Amb aquest pacte a quatre bandes, la Generalitat també allargarà el període de protecció dels pisos socials en zones tensionades que corrien el risc de passar al mercat lliure. Finalment, també potenciarà la figura dels inspectors encarregats d’assegurar el compliment de la llei.

L’acord és un intercanvi en el qual tots han cedit en alguna cosa. El Govern d’Illa s’ha avingut a legislar sobre els lloguers de temporada que no fa tant rebutjava regular perquè els considerava una competència estatal. A canvi, el president socialista podrà aprovar avui dos decrets que li donaran estabilitat per seguir endavant amb la legislatura.

El lloguer de temporada s’havia convertit en la principal escletxa dels propietaris per saltar-se el límit de preus que s’havia fixat per llei. Convertien els seus pisos en lloguer temporal per eludir la nova legislació. Segons dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, abans de l’aprovació de la llei regulatòria de preus, el lloguer de temporada representava entre l’11 i el 32% dels anuncis de pisos a Barcelona, però es va arribar a disparar fins a un 54,1% en el tercer trimestre del 2024, fet que suposa més dificultats per accedir a l’habitatge.

Quan s’aprovi la llei catalana anunciada ahir, que segons els partits signants es farà abans de les vacances d’estiu, només es consideraran lloguers de temporada els que tinguin com a finalitat els "usos recreatius" i "turístics". La resta, al marge de la seva durada, hauran de seguir la mateixa normativa que la resta de contractes i no podran tenir un preu superior al límit marcat per la llei. Sobre el lloguer d’habitacions, també s’ha pactat que la suma del que pagui cada inquilí per la seva habitació no pugui ser superior al límit total marcat per al conjunt del pis. Això significa que no sortirà a compte dividir el pis en habitacions per poder augmentar els guanys.

La nova llei també afrontarà un altre problema: els habitatges de protecció oficial que estaven a punt de perdre la seva condició de protegits i passar al mercat lliure. El 2030 haurà expirat la protecció oficial de 36.000 pisos, dels quals 29.000 estan en terrenys ubicats en zones tensionades d’accés a l’habitatge. Amb el nou canvi normatiu, aquests pisos públics mantindran la protecció mentre continuïn estan en zones tensionades.

Inspecció

L’acord també dona als inspectors "competències per verificar el compliment contractual, fer inspeccions periòdiques i puntuals, documentals i presencials, detectar fraus o clàusules abusives i elaborar informes proposant mesures correctores o sancionadores". En definitiva, poder real per fer complir la normativa. Aquest cos d’inspectors, a més, estarà vinculat a una "futura Comissió de Supervisió de Contractes d’Arrendament d’Habitatge".

El Parlament aprovarà avui el decret d’habitatge, que després es tramitarà com a llei per incloure totes aquestes novetats. El Govern també ha aconseguit un compromís dels grups per salvar un segon decret sobre contractació pública. L’únic que no podrà aprovar és un tercer decret que buscava abordar el futur dels càmpings en zones inundables.

El diputat dels Comuns David Cid va celebrar que l’acord garanteix que l’habitatge "és un dret" i no un bé especulatiu. També va mostrar la seva satisfacció Ester Capella, d’ERC, que va destacar que es tracta d’un avenç notable per "frenar la picaresca d’aquells que es volen saltar la limitació del preu del lloguer".