Indagacions entorn de l’1-O

La Guàrdia Civil vincula un compte alemany amb Waterloo

Afirma que un col·laborador de Puigdemont va obrir quatre dies abans de la seva fugida un dipòsit domiciliat a la seva casa de Bèlgica

j. g. a.

El fins fa poc col·laborador de Carles Puigdemont a Bèlgica, l’informàtic Jaume Cabaní, va obrir un compte corrent al banc alemany N6 Bank quatre dies abans que l’expresident sortís d’Espanya per instal·lar-se a Waterloo, segons una investigació conjunta d’EL PERIÓDICO, el canal SWR, afiliat a la televisió pública alemanya (ARD), i Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Des d’aquest dipòsit bancari, domiciliat a la Casa de la República (residència de Puigdemont a Bèlgica), es van canalitzar ingressos i donacions d’entitats independentistes i es van pagar determinats imports a tres exconsellers que van acompanyar l’expresident a l’estranger per al lloguer de les seves vivendes en aquest país. La Guàrdia Civil situa a Cabaní com a peça clau en la "logística i finances (seguretat i tecnologia)" a Brussel·les i el vincula a aquest compte al país germànic.

El compte de Cabaní a Alemanya va ser obert el 25 d’octubre del 2017, quatre dies abans que Puigdemont se n’anés d’Espanya, i fins al 19 de maig del 2018 va registrar abonaments per 364.927 euros. El llavors col·laborador de l’expresident català va donar com a direcció l’Avenue del Advocat, 34, Waterloo, la seva residència oficial a Bèlgica, segons la documentació. Les fonts consultades apunten a la sospita que dies abans de la DUI es pogués estar plantejant una possible sortida de Puigdemont a l’estranger.

"Recaptar fons"

Durant el període en què va estar activa, aquest compte va percebre 112.000 euros de l’Associació Units per al Foment de la Cohesió i la Catalanitat. El fundador és un exdirigent de CDC vinculat a Catglobal, amb seu a Bèlgica, i que, segons la Guàrdia Civil, "pel que sembla, aquesta entitat és la utilitzada per Carles Puigdemont per recaptar fons" per al Consell de la República. Ònmium Cultural i l’ANC van aportar 80.000 euros i el mateix Cabaní, 66.500 euros dels seus comptes a Espanya. D’aquests fons, es van traspassar diners el 2018 als exconsellers Lluís Puig i Toni Comín (en alguns casos es relaciona amb el lloguer de les seves vivendes) i es van pagar altres despeses, com un bufet d’advocats.

Cabaní ha declarat als periodistes de SWR, que col·labora amb aquest diari en la investigació, que havia creat el compte per a ús personal a fi d’evitar la persecució de la fiscalia espanyola dels "demòcrates catalans" i els participants en el referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017, així com per no estar exposat a "la llei espanyola, a l’assetjament de la reputació pública i al mal abús de la policia i de les institucions jurídiques, com ha demostrat Pegasus" (programa espia utilitzat pel CNI i "acusacions judicials poc sòlides".

Quan se li va preguntar d’on procedien els diners, Cabaní va respondre: "Els diners del compte procedien del meu propi patrimoni i de petits donants", alhora que va admetre que es van utilitzar aquests fons per "pagar les despeses dels advocats a Alemanya, la seguretat i les despeses d’allotjament" de la infraestructura de dirigents independentistes a Bèlgica. Segons Cabaní, el banc alemany li cancel·lo el compte, malgrat donar-los una explicació sobre l’origen dels fons quan l’hi van sol·licitar.