Marlaska rep dures crítiques del PP i Podem a la gestió migratòria

Els morats avisen el titular d’Interior que les Canàries no seran "una mena de presó d’Alcatraz" per als nouvinguts

José Luis Roca

Es podia esperar ahir que el ministre de l’Interior tingués el seu xoc més dur amb la dreta pels escraches contra el PSOE i l’amnistia al carrer Ferraz, però s’ha imposat en les friccions de la sessió de control al Govern la qüestió més de fons per als interpel·lants: la immigració. En la seva primera compareixença al Congrés d’aquesta legislatura, Fernando Grande-Marlaska va rebre agres imprecacions del PP i de Vox per l’onada migratòria que romp als molls de les Canàries. Tot i que va ser una diputada de Podem, la canària Noemí Santana, la que li va fer la més severa advertència: "El poble canari no permetrà que se’ns converteixi en una mena de presó d’Alcatraz per a persones migrants", va dir recordant l’amuntegament d’arribats al moll d’Arguineguín l’any passat. Una altra illenca, Cristina Valido, de Coalició Canària, va completar l’advertència: "Si les coses segueixen com segueixen, tot empitjorarà. Ens enfrontarem al repte més gran d’aquest segle, la immigració, sense estar-hi preparats. ¡La fam no la para ningú!".

El titular d’Interior havia demanat comparèixer per explicar la seva política migratòria i les seves gestions per impulsar a Europa cap a un gran acord sobre aquesta matèria. El ministre va començar reclamant una mirada positiva sobre l’arribada d’estranys: "Hem d’estar orgullosos de la diversitat i no llançar mai missatges de por i odi, com de vegades sentim aquí".

Marlaska va descriure la política migratòria del Govern basant-la en "els principis de seguretat i solidaritat", i en el "compromís per salvar vides i lluitar contra les xarxes de tràfic d’éssers humans amb un enfocament solidari", i va fer un anunci de calendari sobre l’esperat –i molt retardat– pacte europeu en matèria d’immigració i asil: "Estiguem tots atents als dies 18 i 19. Anem a bon ritme, estem en posició clara d’arribar a un acord polític". Aquells dies se celebren diàlegs a tres europeus d’importància a Europa.

Estan en discussió els reglaments d’Asil, l’Eurodac (dades compartides dels migrants) i el procediment de screening (presa de dades biomètriques). "Després de gairebé vuit anys debatent aquestes mesures ens trobem en un moment clau per arribar a un acord. No serà perfecte, però ha de ser eficaç, practicable, just i equilibrat", va assegurar.