Terrorisme

Interior demana expulsar un dels condemnats pels atemptats de Barcelona

Des de setembre del 2021 es troba en llibertat provisional

El Ministeri de l’Interior ha demanat a l’Audiència Nacional que autoritzi l’expulsió al Marroc de Saïd ben Iazza, un dels tres condemnats pels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, en els quals van morir 16 persones, «per la seva presumpta participació en activitats contràries a la seguretat nacional».

L’Audiència Nacional va condemnar Ben Iazza a vuit anys de presó per un delicte de col·laboració per deixar la seva documentació i una furgoneta per comprar i transportar artefactes explosius, i des de setembre del 2021 es troba en llibertat provisional, ja que ja ha complert quatre anys en presó preventiva (el límit legal màxim) i la sentència encara no és ferma, segons ha avançat aquest divendres ‘El País’.

En la seva comunicació a la secció tercera de la sala penal de l’Audiència Nacional, a la qual ha tingut accés Efe, la Comissaria General d’Estrangeria assenyala que, prèvia denúncia, «de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil», s’ha procedit a incoar «procediment administratiu sancionador d’expulsió» d’aquest ciutadà marroquí «per la seva presumpta participació en activitats contràries a la seguretat nacional».

Ara, segons han indicat a Efe fonts jurídiques, la sala ha donat trasllat d’aquesta petició a les parts a través d’una providència i els ha donat tres dies de termini per fer-hi les seves al·legacions abans de resoldre la qüestió.

La secció tercera de l’Audiència Nacional va condemnar a penes d’entre vuit i 53 anys de presó tres membres de la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats a la Rambla de Barcelona, mitjançant un atropellament massiu amb una furgoneta, i al passeig marítim de Cambrils (Tarragona), que van causar 16 morts i 140 ferits.

En concret, la secció tercera de la sala penal va imposar una pena a 53 anys de presó a Mohamed Houli, que va resultar ferit en l’explosió del pis franc de la cèl·lula a Alcanar (Tarragona); 46 a Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta de la Rambla, i vuit a Iazza, que sempre ha negat haver col·laborat amb els terroristes.

No obstant, i malgrat avalar els aspectes fonamentals de la sentència, la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional va rebaixar 10 anys les principals penes, que van quedar en 43 i 36 anys de presó, mentre que la de Iazza es va mantenir. Ara falta que el Suprem es pronunciï al resoldre els recursos contra aquesta última sentència.