225 vots en contra, 31 a favor

El Senat rebutja el tancament de la comissaria de Via Laietana al destacar el seu passat també republicà

RICARD CUGAT

La reiterada petició d’ERC per aconseguir el tancament de la comissaria de Via Laietana, a Barcelona, i que es traspassi a la Generalitat per transformar-la en un espai de memòria de la repressió franquista ha tornat a topar amb la negativa de la majoria del Senat, que ha rebutjat una moció en aquest sentit. Els senadors d’ERC només han aconseguit el suport d’altres formacions independentistes com EH-Bildu, el PNB o Junts per Catalunya, insuficients perquè la iniciativa tirés endavant pel rebuig dels grups majoritaris, PP i PSOE. La moció, conseqüència d’una interpel·lació al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, celebrada en l’anterior ple de la cambra, ha sigut desestimada per 31 vots a favor i 225 en contra.

Un resultat que la senadora Adelina Escandell ja assumia quan ha presentat al ple la moció, que recull una insistent demanda d’ERC mai atesa; malgrat això, ha asseverat que les forces «hereves» de les víctimes continuaran perseverant perquè els ho deuen als torturats a Via Laietana 43 «que no van parlar ni van delatar».

Escandell ha rebutjat de ple l’argument que Bolaños ja va esgrimir al contestar la interpel·lació en el sentit que l’edifici, seu de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, ja està «resignificat» per la presència d’agents dedicats a defensar les llibertats i la democràcia; segons la senadora, hi ha casos documentats de tortures al recinte fins a l’any 2019.

El raonament de Bolaños ha sigut recuperat per la portaveu del grup socialista, Nieves Hernández Espinal, que a més ha posat èmfasi en el passat de l’edifici, inaugurat el 1931, durant la II República, a l’evocar que des d’allà el president de la Generalitat Lluís Companys va dirigir «la resistència al cop d’Estat del 1936» a Barcelona. També ha rememorat l’episodi de la desfilada per Via Laietana dels 400 guàrdies civils comandats pel general Escobar, fidel a la República, encarregats d’enfrontar-se als insurrectes a Barcelona, i ha lamentat que cap càrrec de la Generalitat hagi participat en el recent homenatge a Antonio Escobar, afusellat pels franquistes igual com Companys, i ara rehabilitat pel Govern central.

La portaveu del PNB, Estefanía Beltrán de Heredia, ha recolzat el traspàs de la comissaria a la Generalitat i ha aprofitat per ressenyar que avui es compleix l’aniversari del bombardeig de Gernika, i també han intervingut per anunciar els seus vots a favor el senador de JxCAT Josep Maria Cervera i el de Més per Mallorca, Vicenç Vidal.

El senador de Vox José Manuel Marín ha explicat la seva oposició perquè per a ell Via Laietana 43 és «un símbol de servei públic des del qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a garantir la seguretat dels ciutadans», i el grup popular ha renunciat a prendre la paraula en el debat.

Temes:

Policia Senat