Immigració

La Guàrdia Civil canvia el seu cap a Melilla en plena tensió interna pels successos de la tanca

La decisió es fa pública només hores abans de la Reunió d’Alt Nivell Espanya-Marroc

A punt de començar la trobada d’alt nivell de Pedro Sánchez al Marroc, la Guàrdia Civil ha fet públic aquest dimarts al seu butlletí oficial el trasllat de l’actual cap de la comandància de l’institut armat a Melilla, el coronel Jesús Torresano, al comandament d’Ensenyament del cos, després de durar tot just dos mesos en el lloc. El cessament, que fonts de la Guàrdia Civil qualifiquen de «canvi pactat de destinació», l’ha decidit la directora general, María Gámez, després que l’hi demanessin dos comandaments directes del coronel, els generals cap d’Operacions i cap de Fiscal i Fronteres, que han considerat que Torresano no podia seguir en el càrrec. Aquest cessament, o abrupte canvi de destinació, és una seqüela dels tràgics successos de la tanca de Melilla del 24 de juny i de la tensió interna que en el cos havia incrementat el mateix coronel. 

A Torresano, que havia accedit a la plaça vacant del comandament de Melilla al desembre, se l’aparta de la direcció d’una de les comandàncies més delicades del desplegament del Ministeri de l’Interior després de dies de total falta de sintonia amb els seus caps. Les fonts consultades desmenteixen que el seu canvi de destinació tingui a veure amb cap expedient obert als guàrdies que van participar en l’operatiu de la tanca de Melilla el matí del 24 de juny, dia en què almenys 23 migrants van morir aixafats a les portes del recinte duaner de Barrio Chino, entre la ciutat espanyola i la marroquina de Nador.

No hi ha cap expedient obert. La fiscalia d’àrea d’Estrangeria, que va investigar el cas, a l’escrit en el qual va exculpar la Guàrdia Civil recomanava al director adjunt operatiu del cos investigar l’actuació d’alguns guàrdies antiavalots que van llançar pedres als subsaharians enfilats a la tanca fronterera. I l’institut armat ha obert una investigació interna, però no ha acabat encara, i per tant no ha desembocat en obertura d’expedients. 

Però Torresano sí que va inquietar els seus comandaments quan, al desembre, al poc temps d’arribar al seu nou lloc a Melilla, recomanava que la Guàrdia Civil es querellés contra la fiscalia d’Estrangeria que ha investigat el cas, sota suposada prevaricació i malversació. Dies abans s’havia manifestat davant membres de la seva unitat de forma irada amb gruixudes paraules contra la fiscalia. Deia que a qui havia d’investigar era als migrants que van assaltar la tanca i no als guàrdies. 

La sol·licitud va augmentar el nerviosisme intern en una unitat de la Guàrdia Civil per si mateixa crispada des de fa mesos. Va ser un dels incidents que han desembocat en el fet que dos dels seus caps hagin demanat canviar-lo de destinació. El coronel Torresano procedia de la plana major de la Zona de Madrid de la Guàrdia Civil, i no havia tingut experiència operativa en llocs com Melilla. A la tardor, la seva primera opció de destinació, segons fonts de la Guàrdia Civil, havia sigut precisament la Direcció d’Ensenyament, on se’l destina ara.