Negociació dels comptes

Aragonès traspassa la responsabilitat al PSC després de la cessió d’ERC a la B-40

El president al·lega que Illa ja no té raons per no tancar un acord per als pressupostos del 2023

Laura Busquets (Acn)

La partida d’escacs entre el Govern monocolor d’ERC i el PSC continua viva. Després que Esquerra hagi cedit i hagi votat a favor de la moció socialista que contempla la construcció de l’autovia orbital B-40, específicament en el tram Terrassa-Sabadell, el president Pere Aragonès ha comparegut davant els mitjans al Palau de la Generalitat per redoblar la pressió a Salvador Illa. Així, ha traspassat tota la responsabilitat que, ara, ja sense el gran obstacle del quart cinturó, no sembla que s’hagin d’aprovar els pressupostos.

ERC ha presentat el succeït aquest matí com una espècie de gambit de dama: un ‘jo cedeixo en una cosa troncal del meu programa a canvi dels comptes’. El Govern, doncs, ha volgut exhibir la seva concessió perquè la resposta socialista, a ulls dels republicans, no pugui ser cap altra que posar dia i hora a la firma de l’acord. «La disjuntiva no és entre pressupost i pròrroga, la decisió a prendre és entre atendre les necessitats del país o frenar el país per electoralisme», ha advertit a Illa. «No hi ha més temps a perdre. Cal actuar amb realisme i responsabilitat», ha reblat.

D’aquesta manera, ha dit que assumeix «la contradicció, el cost i el desgast polític i personal» d’haver cedit amb un projecte que no forma part del seu «model de país» –i és una obra, a més, de l’Estat, que ja l’hauria pogut fer»–, perquè «al segle XXI la mobilitat passa pel transport públic», però ha defensat la maniobra davant la «necessitat i la urgència» que hi hagi pressupostos aquest any. Així que ja no hi ha «cap escull ni excusa» perquè no hi hagi comptes a Catalunya, ha rematat.

La postura del PSC

Portes endins, els republicans estan convençuts que la B-40 no era més que una «excusa» per no pactar el projecte pressupostari i d’haver decantat a favor seu el relat públic del debat. Si s’allarga la pròrroga pressupostària, aquesta serà culpa del PSC, al·leguen, que s’haurà de plantejar què fer al Parlament quan els successius decrets llei que l’Executiu aprovarà per reparar la falta de comptes, especialment els 1.284 milions de més per a la sanitat catalana (en aquesta setmana de vaga), arribin per a la seva ratificació a la Cambra catalana. Però els socialistes no les tenen totes: ja avisen que aquest no era l’«únic» escull perquè «tampoc està tancada l’ampliació de l’aeroport». El primer secretari del PSC es pronunciarà sobre el moviment d’Aragonès en una compareixença a les 16.30 hores al Parlament.

Els republicans estan convençuts que l’afany d’Illa és provocar una pressió insuportable al Govern que derivi en una convocatòria anticipada d’eleccions. «I la raó és demoscòpica», apunta una font d’ERC que assenyala que els sondejos «van detectar que la ruptura de Govern ens va passar factura, però des de fa unes setmanes la recuperació d’Esquerra és palpable i ells [els socialistes] mostren una tendència a la baixa», sanciona aquesta font.