Reforma del Codi Penal

Com està i com quedarà el delicte de malversació després del pacte PSOE-ERC

  • Les penes es mantenen fins als 12 anys de presó per als casos amb «ànim de lucre» i s’introdueix un delicte derogat el 1995

zentauroepp45709990 c digo penal181101133653

¿Com es regula ara la malversació?


L’article 432 del Codi Penal actual es refereix a aquelles autoritats o funcionaris públics que hagin comès un delicte de «perjudici patrimonial» sobre béns públics, per als quals es preveuen penes de presó d’entre dos i sis anys de presó, i inhabilitació per a càrrec públic d’entre sis a 10 anys. Es preveuen les mateixes penes per als que cometin apropiació indeguda sobre el patrimoni públic. 

La unió de les dues conductes –administració deslleial i apropiació indeguda– en un mateix article, i associades a unes mateixes penes, es va realitzar el 2015, a proposta del PP llavors en el Govern. El tipus penal contenia penes agreujades de fins a vuit anys en determinades circumstàncies, com les d’entorpir serveis públics o que el valor del perjudici causat excedís els 50.000 euros. Si aquesta quantitat passava de 250.000 euros, la pena s’imposaria sempre en el seu grau superior. Això suposa que la pena pot arribar fins als 12 anys de presó.

L’article següent, el 433, es refereix a casos menors, en els quals el desviat no superi els 4.000 euros, per als quals la presó no supera els dos anys. També es contemplen altres supòsits per als quals només s’apliquen penes d’inhabilitació, referits a falsejaments comptables o facilitació a tercers informació mentidera relativa a la situació econòmica. Si es causés perjudici econòmic a l’entitat, les penes prevista són d’un a quatre anys.

Un tercer article, el 434, es refereix als supòsits en els quals el culpable de malversació hagués reparat de manera efectiva i íntegra el perjudici o haugés col·laborat en la investigació. En aquests casos la pena que li correspon és la inferior en un o dos graus.