Els comptes de la Generalitat

ERC veu «possible» aprovar els Pressupostos la setmana que ve

Els republicans asseguren que són «més a prop de l’acord» amb els comuns i que les converses amb el PSC i Junts avancen

KIKE RINCÓ / EUROPA PRESS

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, veu «possible» que el Govern aprovi la setmana que ve el projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2023 i ha apostat per tirar-los endavant amb un acord a tres bandes amb el PSC, els comuns i Junts. «Tant de bo pugui ser la setmana vinent. Creiem que és possible, per com estan anant les negociacions. Ens agradaria que hi hagués aquesta responsabilitat per part de tothom amb qui estem negociant perquè en els pròxims dies pugui aprovar-se en el Govern i portar-se al Parlament», ha dit en una entrevista d’Europa Press.

Segons ha afirmat, de moment «no hi ha cap evidència que cap grup es pugui despenjar d’aquestes negociacions», que assegura que s’han intensificat i es desenvolupen de forma responsable, amb intercanvis de documentació i negociant sobre les propostes que els grups han posat sobre la taula. Aquest dimecres, la marató de reunions amb els tres socis potencials van acabar encara sense pacte. Amb els comuns, amb qui la interlocució està més avançada, estan encallats a les carpetes de sanitat i vivenda. I el PSC i Junts, per la seva banda, asseguren que el ritme d’avenços és «lent».

«Els grups parlamentaris tindran capacitat de decidir sobre el seu posicionament polític, però nosaltres de moment som optimistes. Confiem que hi pugui haver aquest acord el més ampli possible i apel·lem també a la responsabilitat de tothom de fer-ho al més aviat possible, perquè no podem perdre temps», ha afegit. Sobre si avancen al mateix nivell amb els tres partits, Vilalta ha ratificat que amb els comuns han aprofundit més i són «més a prop de l’acord», després de tancar pactes en matèria de mobilitat i renovables, mentre que amb el PSC i Junts s’han produït diverses trobades i es continua treballant, ha destacat.

Preguntada per la proposta de Junts de baixar i deflactar l’IRPF, ha advertit que «segurament» és una de les peticions sobre les quals serà més difícil arribar a un acord: segons ha argumentat, aquestes rebaixes fiscals suposarien que la Generalitat renunciés a ingressos per valor de 750 milions d’euros, mentre que l’impacte a la butxaca dels ciutadans seria mínim, en les seves paraules. «En aquest sentit, segurament no seria la millor de les propostes, i tot i així igualment es valoren i negocien i es veu quin pot ser el marge», ha dit Vilalta, que sí que veu més fàcil tancar acords sobre les propostes de Junts en matèria de salut, política industrial i pla de xoc davant la crisi.

Quant a les reunions amb el PSC, la portaveu republicana ha afirmat que han avançat des de l’inici de les negociacions, també per mitjà de trobades sectorials, cosa que els fa ser «optimistes» davant la possibilitat d’arribar a un acord en els pròxims dies. Vilalta ha emplaçat els socialistes a centrar-se en les qüestions pressupostàries recollides en els comptes i en la llei d’acompanyament, i «treballar d’una altra manera i en un altre moment» peticions com l’impuls del macrocomplex d’oci del Hard Rock a Tarragona o l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

«Desconfiança» amb el PSOE

Després que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, assegurés que té raons per desconfiar d’ERC, Vilalta ha replicat que ERC també té motius per desconfiar del PSOE, però ha demanat centrar-se a «construir confiances» i treballar per arribar a acords. «Si només ens quedem en les crítiques, en el retret i en l’immobilisme, que és el que moltes vegades, massa, trobem en l’àmbit polític, no serveix de res. No serveix per avançar. Es tracta d’intentar ser útils», ha defensat.

Vilalta ha lamentat que la CUP s’hagi «autoexclòs» de la negociació dels comptes a l’anunciar una esmena a la totalitat als Pressupostos de la Generalitat. Malgrat això –ha sostingut– ERC continuarà treballant per desplegar acords d’investidura amb els cupaires com el pla de la renda garantida universal, l’energètica pública i la revisió del model policial després de tancar-se la comissió d’estudi: «Segur que si treballem de la mà serem capaços de fer més ràpid o més possibles les transformacions que si es despengen d’alguns dels acords».