Després de l’anunci de Sánchez

Junts qüestiona la reforma de la sedició: «Es converteix el referèndum en un altre delicte»

La postconvergència insisteix que aquests retocs del Codi Penal no acaben amb la desjudicialització

David Zorrakino / Europa Press

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat que no ha llegit la lletra petita de la reforma del Codi Penal, però que, de tota manera, «evidentment desjudicialitzar no es desjudicialitza», perquè els fets de l’1-O poden seguir sent objecte de delicte. A més, ha afegit que «una cosa és el que digui el text i una altra el que digui el TC». «Convertim el referèndum en un altre delicte, i això no té el nostre aplaudiment», ha asseverat en una entrevista a RAC-1.

Turull ha insistit que aquests fets «impunes no quedaran», pel seu recel amb la reforma, «una altra cosa és que hi hagi penes excessives», i ha insistit que l’estat de dret com a tal no «el poden disfrutar» els independentistes.

La presidenta del partit, Laura Borràs, ha qüestionat també la reforma: «A veure si el remei dels desordres públics agreujats no sigui pitjor que la malaltia de la sedició». I ha continuat: «Sánchez fa de Sánchez i veurem si voldrà dir que l’1-O no va ser sedició sinó desordres públics agreujats».

En la mateixa línia, l’expresident Carles Puigdemont ha defensat a Twitter que amb la reforma del delicte de sedició «no es desjudicialitzaria res», perquè contempla igualment penes de presó.

 «Si et condemnen a la presó per organitzar i convocar un referèndum d’independència, tant se val si són 15 anys de presó o en són cinc: estan criminalitzant un dret», ha argumentat.

Així mateix, ha opinat que les penes de presó més baixes constitueixen un «guany individual», però no impliquen una millora en el terreny polític.

A més, Puigdemont ha acusat Sánchez de ser –textualment– un mestre en l’art de l’enganyifa, així que ha advocat per llegir molt bé la lletra petita de la reforma: «Els ‘anuncis de Sánchez’ mai són el que semblen», ha avisat.

«Si l’octubre del 2017 deixa de ser un cas de sedició i passa a ser un cas de desordres públics agreujats, no sé veure on és el guany polític de tot plegat», ha conclòs.