Després de rebre l’escrit del fiscal

El jutge Pedraz obre judici oral a PDECat, a CDC i a tres dels seus exgerents pel cas 3%

  • El magistrat no ha deixat passar una setmana des que Anticorrupció va presentar el seu escrit d’acusació

  • El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 dona tres mesos a les defenses per qualificar els fets

Tot just sis dies després que el fiscal Anticorrupció José Grinda presentés el seu escrit d’acusació, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha obert judici oral a les formacions polítiques PDECat i CDC i els extresorers d’aquesta última Germà Gordó, Daniel Osàcar i Andreu Viloca en el cas 3%, l’estructura posada en marxa per a presumptament finançar l’esmentat partit de manera il·legal a través de licitacions d’obra pública.

En la seva resolució, el titular del Jutjat Central d’Instrucció 5 acorda l’obertura de judici oral contra un total de trenta persones físiques, entre elles polítics, empresaris i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i de 16 persones jurídiques, entre elles els dos partits. Ha decretat l’arxivament provisional parcial de les actuacions per a Juan Antonio Carpintero.

El magistrat declara la Sala Penal de l’Audiència Nacional com l’òrgan competent per a l’enjudiciament d’aquests fets i dona un termini de tres mesos a les representacions dels encausats per presentar els seus escrits de defensa.

La interlocutòria d’obertura de judici oral recull els escrits d’acusació de la Fiscalia Anticorrupció i dels Ajuntaments de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès, que exerceixen l’acusació popular. El ministeri públic considera que els fets són constitutius dels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i blanqueig de capitals.

El fiscal sol·licita les penes més grans per a Viloca i Gordó, 22 i 18 anys de presó, mentre que Osàcar només s’enfronta a una petició d’un any de presó per col·laborar amb el ministeri públic.