La condició d’eurodiputats

Comín reclama al Parlament Europeu que desatengui la Junta Electoral Central

Els parlamentaris de JxCat, reunits a Brussel·les, eviten les polèmiques internes

fcasals46178656 l exconseller de salut toni com n durant la presentaci del 181208125554 / Natalia Segura

L’eurodiputat de Junts Toni Comín ha considerat «convenient» que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) «acabi aclarint de forma definitiva» la condició de parlamentaris europeus de l’expresident Carles Puigdemont, de l’exconsellera Clara Ponsatí i del mateix Comín, davant la posició de la Junta Electoral Central (JEC), que en una recent resolució dirigida al Parlament Europeu insisteix a considerar que aquests electes no tenen la condició d’eurodiputats perquè no van jurar o van prometre la Constitució presencialment a Espanya.

En una roda de premsa després d’una reunió de diputats de Junts de diferents Cambres a Brussel·les, Comín ha reclamat que el TGUE desfaci la «incompatibilitat» entre la llei orgànica electoral espanyola i el dret europeu. En aquest sentit, ha defensat la resolució del Tribunal General comunitari que va certificar la condició d’eurodiputats dels electes de Junts. La posició de la JEC, ha afirmat, «és un pas més de situar-se al marge del dret europeu».

Una vegada la JEC ha remès el seu informe a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, Comín s’ha mostrat confiat que «complirà el reglament» i ha insistit que hi ha una incompatibilitat entre el reglament del parlament comunitari i la llei electoral espanyola.

D’altra banda, en relació amb la reforma del delicte de sedició, que negocien el Govern i ERC, cosa que podria beneficiar diversos dirigents independentistes, l’eurodiputat de Junts ha rebutjat la modificació parcial del delicte i ha reclamat la seva derogació. «La veritable homologació del Codi Penal amb la resta de legislacions [europees] seria la derogació», ha al·legat.

Crítiques a Aragonès

Comín ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, d’haver-se deixat marcar «un gol» per part del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ja que durant la reunió que van mantenir a Brussel·les li va demanar que compleixi la sentència sobre l’ús del castellà a l’escola.

«No es pot deixar la porteria buida d’aquesta manera. Anar a Brussel·les i que al final serveixi perquè el comissari marqui un gol d’aquesta magnitud i que el que passi sigui un toc d’atenció de l’Executiu europeu a l’Executiu català perquè apliqui una sentència que no ha d’aplicar», ha afirmat.

«Ja li asseguro que, comunicativament, el resultat d’aquesta trobada amb el comissari Reynders, si hagués depès de Junts, hagués sigut molt diferent», ha afegit. I és que durant la reunió que Aragonès va mantenir amb Reyders el 20 d’octubre passat, en la primera trobada a Brussel·les d’un president de la Generalitat amb la Comissió Europea, el comissari li va demanar que es compleixi la sentència del TSJC que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà. 

Durant la roda de premsa, Comín ha eludit valorar qüestions internes de Junts al·legant que s’ha fet una reunió interna centrada en la coordinació entre diputats de diferents parlaments.