Aniversari del referèndum

ERC i Junts es disputen també l’herència de l’1-O cinc anys després

Crònica d’un fiasco: el que es va veure i el que no es va veure de la tardor del procés 1-O: ¿on eren i on són els líders del procés?

Transcorregut un lustre de la consulta, els republicans vindiquen la paternitat de la seva organització i els postconvergents fan seu el llegat de les urnes

zentauroepp40369553 sabadell referendum 1 de octubre ambiente gente votando anci180929175009 / Nuria Puentes

A mesura que el temps passa, i ja van cinc anys, l’1-O va adoptant cada vegada més forma de Diada. És a dir, un dia en què es barreja la nostàlgia d’un futur que no va arribar, de reivindicació i, també, de competència entre independentistes per veure qui és més pur. En el cas del referèndum, ERC i Junts, junt amb la resta d’actors independentistes, han obert en aquest cinquè aniversari una carrera d’atribució de mèrits. Els republicans asseguren que sense ells la postconvergència no hauria arribat fins al final, i aquests es reivindiquen com els únics que mantenen que fa cinc anys es va generar un mandat democràtic que espera ser descongelat via una declaració unilateral d’independència. Tot això en el context de la crisi de Govern i la que pot ser l’última negociació que obri la porta a la reconciliació o a la ruptura total.