Els comptes de la Cambra catalana

El desacord per les dietes dels diputats es perpetua en el nou pressupost del Parlament

  • La institució preveu un increment de 400.000 euros per cobrir les despeses de llum, aigua i gas durant el 2023

David Zorrakino / Europa Press

L’octubre de l’any passat, el Parlament va aprovar el seu pressupost per al 2022, que avançava en una reducció progressiva de les indemnitzacions (les conegudes dietes) dels diputats perquè s’incloguin dins del salari. Onze mesos després, aquest acord en realitat no s’ha fet efectiu i els nous comptes de la Cambra catalana, que s’aprovaran en el ple del 18 i el 19 d’octubre, es posaran a caminar sense que hi hagi una perspectiva per al pacte. Això sí, aquesta vegada ja s’ha contemplat directament que tributi almenys una mensualitat d’aquestes indemnitzacions per desplaçaments, que oscil·len entre 16.975,56 i 23.895,12 euros anuals en funció del lloc de residència del diputat.

El nus entre els partits continua sent qui ha d’assumir la tributació de l’IRPF i si els diputats han de perdre o no poder adquisitiu. I és que en el moment que les dietes s’incorporen en el sou mensual queden subjectes a tributació i, per tant, a una retenció que, a la pràctica, retalla el salari. La mensualitat base d’un diputat és de 2.921,8 euros. La proposta inicial perquè això no succeís va ser que el Parlament cobrís el cost d’aquest IRPF, cosa que suposava 1,1 milions d’euros per a les seves arques, un plantejament que va ser confrontat per la CUP i també pels comuns. Des d’aleshores, les múltiples negociacions no han donat fruits per posar-se d’acord tots en quina proporció els electes han d’assumir el cost d’aquesta tributació.

El pressupost de la institució per al 2023 és de 66,9 milions, un 2,13% més que el d’aquest any. Recull l’increment de salari del 2% per a treballadors i funcionaris. Mentre es perpetua el desacord per les dietes dels diputats aquesta vegada s’ha optat per mantenir totes les mensualitats de les dietes, excepte una –entre 1.400 i 2.000 euros anuals–, encara en el capítol d’indemnitzacions –és a dir, no subjectes a tributació–, com ja es va fer en els anys 2017 i 2019.

I és que en el pressupost del 2022, sota la lògica que era «plausible l’acord», es va incloure tot al capítol 1, el de la remuneració del personal, i això va obligar l’Oïdora de Comptes i Tresoreria de la Cambra catalana ha alertar els membres de la Mesa que havien d’efectuar una modificació del pressupost per no incórrer en il·legalitats comptables i en un incompliment del reglament. Aquesta vegada el disseny dels comptes s’ha fet sota la suposició que continuï sense haver-hi un pacte. «No es produeix un canvi absolut de model», assumeixen fonts parlamentàries.

Una de les novetats en el capítol de les despeses corrents és que es preveuen 400.000 euros més per cobrir les despeses d’aigua, llum i gas. De fet, ja aquest any la Cambra ha hagut de sol·licitar un augment de crèdit de 300.000 euros per afrontar l’increment del cost energètic. També hi ha despeses addicionals per l’assumpció de la presidència de l’European Parliamentary Technology Assessment (EPTA) durant el 2023, la xarxa europea d’assessorament científic i tecnològic dels parlaments. Els comptes també inclouran una partida de 25.000 euros per remunerar les pràctiques a la institució dels estudiants universitaris.