108 víctimes el 1939

El Govern finançarà més exhumacions a Colmenar després de trobar-se restes d’11 víctimes del franquisme

Bolaños assegura que els treballs són «absolutament essencials» per no oblidar els afusellaments

EFE / Carlos Barba (Efe)

La primera fase de les exhumacions al cementiri de Colmenar Vell (Madrid) han conclòs aquest dimecres i s’han trobat restes d’11 dels 108 cadàvers de víctimes del franquisme que s’estima que hi ha en fosses comunes en aquest cementiri. El ministre de la Presidència i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha visitat els treballs d’exhumació per reivindicar aquesta tasca que és «imprescindible per construir una democràcia de qualitat» i anunciar que el Govern finançarà una segona fase d’exhumacions.

«És d’humanitat que les víctimes dels que van patir barbàrie, repressió i afusellament puguin tenir una sepultura digna», ha sentenciat Bolaños aquest dimecres després d’assegurar que els treballs realitzats a la localitat madrilenya han sigut «molt emocionants» i que resulten «absolutament essencials» per a «mantenir la memòria i no oblidar la barbàrie dels afusellaments». En concret, a les fosses del cementiri de Colmenar Vell s’estima que hi hagi les restes de més d’un centenar d’homes i el d’una dona que van ser afusellats el 1939.

Bolaños ha anunciat que l’Executiu finançarà una segona fase de les exhumacions perquè continuïn els treballs en les pròximes setmanes. Els treballs que acabaven aquest dimecres han durat prop de 10 dies i formen part del pla quadriennal d’exhumacions que va impulsar la secretaria d’Estat de Memòria Democràtica, pertanyent a la cartera que dirigeix Bolaños.

La futura norma

El ministre ha mostrat la seva esperança que a l’octubre, a tot tardar, el Senat del vistiplau definitiu a la llei de Memòria Democràtica que va aprovar el Congrés abans de l’estiu i que concedirà al Govern central major responsabilitat a l’hora d’impulsar les exhumacions. Entre altres mesures, aquesta norma canviarà la denominació del Valle de los Caídos per Valle de Cuelgamuros. Bolaños s’ha referit a la polèmica sorgida entorn de les exhumacions en aquest lloc ja que l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial es nega a aprovar les llicències necessàries.

Segons ha dit, l’Executiu està «treballant en els tribunals» perquè aquesta llicència sigui emesa pel consistori madrileny, controlat pel PP, un cop la justícia va aixecar les mesures cautelars. «Tot i que hi hagi en aquest país una dreta que no acaba de deixar anar llast, cal ser conscients que és una qüestió d’humanitat», ha conclòs.