Naufragi

Familiars del ‘Pitanxo’, després de reunir-se amb Raquel Sánchez: «No han madurat la decisió de baixar al barco a l’estiu»

La ministra assenyala que es valorarà enviar mitjans quan se sol·liciti per part del jutge o de la comissió d’investigació

Epi_rc_es

Familiars de les 21 víctimes del pesquer gallec ‘Villa de Pitanxo’, que va naufragar el 15 de febrer passat a 450 quilòmetres de Terranova (Canadà), han denunciat, després de reunir-se amb la ministra de Transport, Raquel Sánchez, que el Govern «no ha madurat» encara la decisió de baixar a les restes enfonsades per recollir informació, apressant-lo a donar una resposta aquesta mateixa setmana, ja que recorden que s’aproxima el final de l’estiu.

Així ho ha dit la portaveu dels familiars, María José de Pazo, en declaracions als mitjans de comunicació des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana després de mantenir una trobada amb la ministra.

«La reunió no és el que havíem pensat, anem ja camí de sis mesos i pensàvem que el Govern hauria de tenir madurat baixar o no a les restes. En qualsevol lloc perdut d’Espanya saben que per baixar a les restes només tenim l’estiu, llavors esperàvem que estigués madurada aquesta decisió i no ha sigut així», ha lamentat la portaveu de les famílies.

En aquest context, ha explicat que han quedat a tornar a trucar a la ministra al llarg d’aquesta setmana per veure si hi ha alguna novetat respecte a això, demanant-li aclarir si «hi ha voluntat política» per baixar les restes i reclamant que doni una resposta per escrit.

Reunió amb Sánchez

Més enllà de la cita que han tingut aquest dimarts amb la ministra de Transport, la portaveu de la família ha precisat en declaracions als mitjans que la petició de reunió amb el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, continua vigent.

I és que, segons ha dit, Sánchez va traslladar a les famílies que «faria el possible i l’impossible» i que esperessin a l’estiu per recollir aquesta informació. «Estem esperant perquè ell ha de respondre», ha proclamat.

Amb tot, insisteixen que no hi ha inviabilitat tècnica ni econòmica per baixar al barco enfonsat i recollir la informació per a la investigació sobre aquest enfonsament.

Resposta de la ministra

Així mateix, els familiars han revelat que la ministra ha assenyalat que havia de ser un jutge el que havia de dirimir si baixar a les restes o no, i a això les famílies li han replicat que no hi ha jutge d’instrucció definit i que no poden esperar que s’allargui en el temps fins que hi hagi un jutge d’instrucció, que pot ser fins i tot a l’hivern del 2023.

Fonts del Ministeri de Transports traslladen a Europa Press que Raquel Sánchez ha expressat la plena disposició a col·laborar quan se la requereixi en les investigacions de l’accident del pesquer enfonsat.

Respecte a la petició de baixar a les restes per agafar imatges que permetin esbrinar les causes de l’enfonsament, s’ha explicat als familiars que actualment hi ha dos procediments en marxa: el judicial i el d’investigació per part de la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents Marítims (Ciaim). Així, és en el curs d’aquests procediments, i «sempre que se sol·licités per part de les autoritats judicials o de la mateixa comissió d’investigació», quan el Ministeri podria valorar la possibilitat de mobilitzar mitjans per accedir al barco. Fins ara, aquesta petició no s’ha produït per part de cap d’aquests organismes, aclareixen les mateixes fonts.

A més, s’ha traslladat a les famílies el compromís del Ministeri de donar trasllat a la Ciaim del contingut de la reunió feta aquest dimarts i de la petició dels familiars d’accedir a la presa d’imatges de les restes del barco.

Temes:

Naufragis