Segons el CIS

Un 63,2% dels espanyols consideren que Sánchez no va transmetre confiança sobre l’economia en el debat de la nació

Gamarra obté pitjors xifres que el president del Govern i un 57,2% considera que no es va mostrar realista

EUROPA PRESS / CARLOS LUJÁN

Pedro Sánchez no va aconseguir tranquil·litzar els espanyols sobre el futur econòmic del país. Un 63,2% dels ciutadans que van estar atents a la intervenció del president del Govern durant el debat de l’estat de la nació asseguren que va ser «poca» o «gens» la confiança que els va transmetre sobre el futur de l’economia, segons l’enquesta realitzada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Tampoc va aconseguir que els espanyols observin amb calma l’horitzó polític –un 68,6%– ni fer la sensació que podrà complir totes les seves promeses electorals –un 62,8%–, ni tampoc convèncer sobre la fortalesa del Govern –un 61,3%–. I, tot i així, les xifres de Sánchez resulten molt millors que les que obté la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, que es va encarregar de donar la rèplica al president del Govern.

L’escassa confiança que va sembrar Sánchez contrasta amb altres apreciacions dels ciutadans que van estar atents al desenvolupament del debat. Sis de cada deu admeten que el cap de l’Executiu coneix els problemes del país i que té iniciativa; i entorn del 50% assegura que mostra sensibilitat cap aquests problemes i que té capacitat per encaixar les crítiques. Això sí, tan sols un 38,5% dels espanyols que van veure les intervencions de Sánchez o van estar atents al debat consideren que sigui «realista» respecte a la situació actual.

Malgrat això, el 48,2% afirma que les seves intervencions van estar «molt bé» o «bastant bé», mentre que una mica més d’un terç de la ciutadania pensa justament el contrari, que el cap de l’Executiu va estar bastant o molt malament.

Les xifres de Gamarra es queden molt lluny de les que obté Sánchez. El 77,8% dels ciutadans asseguren que la portaveu del PP, que va intervenir en el debat ja que Alberto Núñez Feijóo no és diputat, va inspirar poca o cap confiança sobre l’economia. La xifra baixa lleument, fins al 72,6%, al preguntar sobre la confiança que va generar sobre el futur de la política espanyola. A més, la dirigent conservadora suspèn en gairebé totes les qüestions. Segons el CIS, entre el 50% i el 60% dels ciutadans consideren que no mostra sensibilitat cap als problemes dels espanyols, no és realista, no té sentit pràctic, ni capacitat de comunicar als ciutadans i, sobretot, que no sap encaixar les crítiques.

Les propostes

Preguntats sobre qui va plantejar les qüestions i arguments amb què més s’identifiquen, un 23,3% dels enquestats va elegir Sánchez, seguit de Gamarra (13,4%); el líder de Vox, Santiago Abascal (6,2%); el líder de Més País, Íñigo Errejón (5,1); la presidenta de Cs, Inés Arrimadas (4,2); i els portaveus d’ERC, Gabriel Rufián (4,1%), i del PNB, Aitor Esteban (2,5%).