La ressaca del 19-J

El PSOE obre una «reflexió» sense autocrítica i desvincula Sánchez de la patacada andalusa

  • La direcció federal atribueix el desastre del 19-J a la desmobilització dels seus electors i la divisió a la seva esquerra, però no veu càstig al Govern central

  • Ferraz nega que hi hagi canvi de cicle, no creu que s’hagi produït transvasament de vot al PP i remarca que Espadas no ha tingut temps per explicar el seu projecte

EUROPA PRESS / A. PÉREZ MECA

Ferraz busca contenir un foc que sembla no voler veure. El desastre electoral a Andalusia, inapel·lable, és observat amb preocupació pels dirigents del PSOE i considerat com un senyal clar de canvi de cicle per part del PP, però la direcció federal del partit entén que les dades no són de cap manera «extrapolables» al conjunt d’Espanya ni afecten l’estabilitat ni el present i futur de Pedro Sánchez. La seva explicació del fiasco del 19-J és que no ha sabut mobilitzar l’electorat progressista i que ha fet mal la divisió entre les candidatures a la seva esquerra. No creu, per ara, que hi hagi hagut transvasament de votants seus cap al PP, ni penalització de l’acció del Govern central. Ni entén que calgui fer canvis. A l’únic a què sí que s’obre la cúpula de Sánchez és a una «reflexió» per analitzar què ha passat i per què no va acudir a les urnes el seu electorat. Poc més. Tanmateix, en el partit nombrosos responsables demanen un cop de timó al president per girar «dinàmiques» i afrontar amb més garanties les municipals i autonòmiques del maig del 2023 i les generals de finals de l’any vinent.

La reunió de l’executiva federal, aquest 20 de juny, es va allargar durant gairebé tres hores —més del que estava previst, i es va deure al nombre d’intervencions—, i la paraula que expressaven alguns membres a la sortida era aquesta, «reflexió». I va ser la que també va remarcar el portaveu de la direcció, Felipe Sicilia, en la compareixença posterior. Les dades que van llançar les eleccions autonòmiques andaluses (30 escons, tres menys que el 2018; 883.707 sufragis, 127.182 menys, i el 24,09% de les paperetes, 3,85 punts menys) no són «uns bons resultats» i ara toca «reflexionar» sobre l’ocorregut i treure «conclusions» que portin a explicar per què el PSOE no ha sigut capaç de «mobilitzar» el seu electorat, que en aquesta ocasió «s’ha tornat a quedar a casa», ja que en les últimes regionals «hi va haver una baixa participació» que ha continuat en aquestes urnes.

Tanmateix, fa quatre anys els socialistes van ser primera força i ara són segons i a 19 punts del PP, que ha aconseguit un triomf històric, una folgada majoria absoluta que permetrà a Juanma Moreno governar sense els lligams de Vox. D’aquesta manera, segons el portaveu, el que el partit té per davant és aconseguir «demostrar amb fets» que l’alternativa al PP de Moreno és el PSOE.

La segona raó per al fracàs, va continuar Sicília, és que ha impactat la divisió de les esquerres en dues candidatures, Per Andalusia (liderada per Inma Nieto, i en la qual es van integrar, entre d’altres, Podem i IU) i Endavant Andalusia (encapçalada per Teresa Rodríguez).