Crisi del Sàhara

El Front Polisario talla les comunicacions amb el Govern d’Espanya

Recorda que l’Estat espanyol té responsabilitats tant davant el poble sahrahuí com davant les Nacions Unides

EFE/ Fernando Alvarado

El Front Polisario ha decidit suspendre els seus contactes amb l’actual Govern d’Espanya arran de la recent declaració conjunta entre els Governs de Madrid i Rabat per normalitzar les seves relacions.

A través d’un comunicat de la delegació del Front Polisario per a Espanya publicat aquesta matinada i datat a Bir Lehlu (Sàhara Occidental), indica que la decisió s’ha pres pel recolzament del Govern de Pedro Sánchez a la «il·legal proposta de l’ocupant marroquí que pretén legitimar l’annexió dels territoris del Sàhara Occidental per la força i ignorant els drets inalienables del poble sahrauí a l’autodeterminació i independència».

Recorda que l’Estat espanyol té responsabilitats tant davant el poble sahrahuí com davant les Nacions Unides, que és una potència administradora del territori i «les seves responsabilitats no prescriuen».

La mesura, continua el text, pretén «desmarcar-se d’utilitzar la qüestió sahrauí en el marc de mísers tractes amb l’ocupant» fins que s’adhereixi a les resolucions de legitimitat internacional «que reconeixen el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació i a respectar les fronteres del seu país tal com són reconegudes internacionalment».

Dijous passat, Espanya i el Marroc van establir una nova etapa en les seves relacions amb la reunió a Rabat entre el rei Mohamed VI i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, concertada després del canvi d’opinió d’Espanya a l’avalar la proposta del Marroc conforme l’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental sigui una regió amb autonomia dins del Marroc.