Podem rebaixa el to, mostra el seu recolzament a Sánchez i descarta abandonar el Govern

Els morats reiteren fins en quatre ocasions que el cap de l’Executiu pot comptar amb ells

EFE / VÍCTOR CASADO

Podem intenta rebaixar les tensions amb el PSOE. I també amb Yolanda Díaz. Després d’un cap de setmana en què Ione Belarra deia ‘partits de la guerra’ a les formacions que han donat suport a enviar material militar a Ucraïna, la portaveu dels morats, Isa Serra, ha reiterat fins en quatre ocasions que Pedro Sánchez sap que pot comptar amb el seu recolzament i que el Govern de coalició no corre perill. Entre els seus plans no hi ha abandonar l’Executiu per aquestes discrepàncies. Baixada de diapasó també amb la vicepresidenta segona: hi ha diferències, però estan d’acord en l’essència.

«La pregunta és si hem anomenat el PSOE ‘partit de guerra’ i la resposta és ‘no’. Estem en temps molt difícils i Sánchez sap que compta amb el nostre recolzament, tot i que pensem coses diferents, tot i que no pensem en tot igual», ha sentenciat Serra al ser preguntada per les paraules de la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem diumenge passat.

En concret, Belarra va denunciar que davant l’exigència per part de la ciutadania de respostes davant l’agressió de Rússia a Ucraïna «els partits de la guerra, òbviament, et diuen “molt bé, hi enviem armes”». Les paraules van ser enteses de manera inequívoca com un missatge dirigit als seus socis, després que dimecres passat Sánchez canviés de posició i anunciés que Espanya enviarà armes directament a Ucraïna. No obstant, Serra ha puntualitzat que «es referia a un fervor bel·licista que hi ha i a la insistència per part de la dreta que es prengui el camí de l’escalada bèl·lica».

La diplomàcia «de precisió»

En diverses ocasions, la portaveu de Podem ha deixat clar que Belarra no es referia al PSOE, cosa que ha donat peu a descartar la sortida de Podem del Govern de coalició. Preguntada reiterades vegades sobre si se senten incòmodes compartint l’Executiu amb els socialistes, Serra ha insistit en el seu recolzament a Sánchez, malgrat les diferències, i ha recalcat que veuen «fonamental la tasca d’Unides Podem dins del Govern de coalició».

«[Sánchez] pot comptar amb Podem i les diferències són importants, però evidentment l’aposta que tenim pel Govern de coalició és enormement important i enormement beneficiosa per al nostre país», ha recalcat. Aquestes diferències es materialitzen, segons Serra, en les opcions triades per frenar la guerra. La dirigent morada ha assenyalat que a la Unió Europea s’ha imposat la via de l’«escalada bèl·lica», que pot conduir a una «espiral molt perillosa». L’altre camí és el de l’«aposta eficaç i decidida per les vies diplomàtiques per aconseguir la pau».

La número dos de Podem i ministra d’Igualtat, Irene Montero, va reivindicar diumenge passat que és necessari apostar per la «diplomàcia de precisió». Serra no ha explicat amb claredat a què es referia i ha assenyalat que es tracta de la «insistència que cal apostar per la diplomàcia». Tot i així, ha apuntat que la reivindicació de Podem és que les converses entre el Govern d’Ucraïna i de Rússia «no estan tenint el recolzament que es mereixen».