Anàlisi després de les eleccions de Castella i Lleó

El PSOE assumeix el fiasco del missatge de la seva gestió a l’Espanya buidada

La direcció federal creu que li ha faltat explicar que el Govern s’ha bolcat amb les inversions en províncies com Sòria o Lleó

El PSOE es delecta davant la possibilitat que el PP permeti l’entrada de Vox en el Govern de Castella i Lleó i repliqui després la fórmula en altres comunitats. De fet, malgrat les tensions que els dos partits exhibeixen aquests dies creuen que és el que acabarà passant. No hi ha més camí per a Alfonso Fernández Mañueco que repartir conselleries amb la formació d’ultradreta, asseguren. Rebutgen de ple la possibilitat d’unes segones eleccions, tal com publica ‘El Periódico de España’.

Però, malgrat que entenen que el problema el té el PP, l’auge de les plataformes territorials com Sòria, ¡Ja!, que ha irromput tres procuradors i ha deixat els socialistes només amb un, ha encès un llum vermell a Ferraz. Els socialistes reconeixen que potser no estan encertant a l’hora de transmetre la seva gestió en aquest tipus de províncies (a Sòria, però també a Lleó), on ha pres la idea del greuge territorial, i que han d’explicar el que fan molt millor. Posar la política real sobre la taula, asseguren fonts de la direcció federal.

No és problema d’inversió

Perquè, esgrimeixen, no és un problema d’inversió o de falta d’infraestructures sinó de percepció. «S’hi està invertint bastant». I això obliga, assumeixen, a un esforç d’explicació més gran perquè o ha fallat el PSOE al mateix territori donant pàbul al descontentament o la mateixa direcció al no detectar aquest problema.

La tasca ara, assenyalen, és transmetre als votants una reflexió sobre la utilitat del vot perquè si al final, com el PSOE sosté, hi ha un Govern a Castella i Lleó del PP i Vox, els tres procuradors de Sòria ¡Ja! no tenen cap influència. A nivell nacional això sembla més difícil de defensar perquè la fragmentació del vot ha fet que partits com Terol Existeix o el Partit Regionalista de Cantàbria, amb un únic diputat al Congrés, han sigut decisius i han aconseguit arrencar al PSOE compromisos per als seus respectius territoris.

Fonts socialistes consideren que és necessari traslladar que problemes com la despoblació no es resolen construint una autovia: «Fa falta una estratègia nacional». Altres fonts del partit amb experiència en la gestió avalen també que les infraestructures no són, a més, l’instrument més útil perquè els ciutadans es mantinguin al territori. «Al contrari contribueixen al buidament», diuen. El més oportú, apunten, és poder retenir el talent amb la promoció de l’activitat econòmica i la industrialització.

Món rural

En les eleccions de Castella i Lleó de diumenge les anomenades plataformes de l’Espanya Buidada van aconseguir set escons. Els tres de Sòria ¡Ja! i d’Unió del Poble Lleonès (UPL) i el diputat de Per Àvila. En el PSOE no veuen que hi hagi uniformitat en aquests tres partits. Per Àvila és una escissió del PP i l’UPL, amb més de 30 anys d’història, defensa un autonomisme identitari. Però tant aquesta formació com Sòria ¡Ja! s’han nodrit de vots que el 2019 van anar al PSOE. En aquestes eleccions autonòmiques els socialistes van aconseguir un 35,28% de suport i 92.283 vots a Lleó, i un 40,73% i 19.794 sufragis a Sòria. Ara s’ha passat a un 28% i 64.019 vots a la primera província i un 32,61% i 28.024 recolzaments a la segona. En escons de sis a quatre i de tres a un.

Una minva que fonts del grup parlamentari atribueixen també que el 2019 la marca PSOE era més forta i hi va haver una pujada a totes les comunitats, que va permetre fins i tot ser els més votats en un feu com Castella i Lleó. Ara, reconeixen, hi ha un desgast «lògic» fruit de l’acció del Govern. Però malgrat això, creuen que no es pot ignorar la realitat d’aquests sentiments territorials que, afegeixen, també tenen una base identitària. La reacció, mantenen, ha de ser insistir en projecte nacional, molt transversal, capaç d’oferir respostes a tots els problemes, inclosos els del món rural, que s’han de defensar i reivindicar amb solucions noves.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió de l’executiva que dilluns va debatre sobre els resultats ha demanat al PSOE obrir una reflexió profunda sobre l’èxit dels moviments localistes. Ja aquell dia, en una primera reflexió, en el partit circulava la sensació que el mateix PSOE ha generat el «caldo de cultiu» que ha permès créixer les candidatures localistes, al defensar, per exemple, un cert abandonament institucional de Sòria –malgrat les inversions del Govern–, o contemporitzar amb les reivindicacions lleoneïstes a Lleó. «Els moviments veïnals són, per definició, progressistes, però el problema és quan es fan partit. Unitat Alabesa, per exemple, ens va perjudicar a Àlaba, així que toca fer una reflexió molt seriosa sobre aquest assumpte, perquè ens castiga a nosaltres. L’encàrrec del president ara s’ha de canalitzar i sistematitzar a través d’un treball pilotat per la Secretaria d’Organització. Perquè de moment en el partit hi ha més preguntes que respostes, no hi ha conclusions definitives.