Entrevista al president

Aragonès recorda a Sánchez que l’estabilitat del Govern central està en mans d’ERC

El president critica Junts per fer servir el retret públic en lloc de «trucar per telèfon»

  • Afirma que no pensa acudir a la Conferència de Presidents del 25 de febrer

JORDI COTRINA

Pere Aragonès va fer servir la conferència d’aniversari del 14-F al MNAC per denunciar el presumpte abandó de funcions de Pedro Sánchez respecte al conflicte català. No obstant, els ecos posteriors a l’acte, en forma de retrets, provenen, sobretot, de l’independentisme i, en especial, de Junts. El destinatari principal de la conferència del MNAC, Pedro Sánchez, va semblar, dimarts, no donar-se gaire per al·ludit. Davant d’això, Aragonès va asseverar que si l’actual inquilí de la Moncloa «vol seguir en el càrrec haurà de tornar a parlar amb ERC i arribar a  acords». Una amenaça vetllada sobre la governabilitat present i futura. «Sánchez ja va intentar buscar una majoria alternativa, amb motiu de la reforma laboral, i no li va sortir gaire bé», va sentenciar el cap de l’Executiu.

Aragonès fins i tot va dibuixar una pista d’aterratge a Sánchez quant a la taula de diàleg i negociació. Va acceptar que el fòrum necessita temps, però que, així mateix, s’han de produir avenços, precisament, per dotar de temps a l’òrgan. «Avenços en matèria antirepressiva i en el reconeixement nacional de Catalunya». De moment, els gestos de la part catalana s’han acabat. Així, el president va afirmar que no tenia pensat acudir a la pròxima Conferència de Presidents, prevista per al 25 de febrer a La Palma, malgrat les reiterades peticions de l’Executiu central

Agenda telefònica

El president va fer servir bona part de l’entrevista a donar rèplica a l’‘altre’ Sànchez, el secretari general de Junts. Aquest va entendre de la conferència que Aragonès reconeixia que hi havia hagut una negociació amb l’Estat encaminat a aconseguir els indults per als polítics independentistes. Aragonès, en una entrevista a TV-3, va negar haver insinuat tal cosa i va negar tota negociació. «Que t’ataquin pels mitjans quan tots tenim els telèfons de tots és molt estrany», va assenyalar el president, que va assegurar no haver tingut cap missatge directe de Junts sobre la qüestió.

També va desmentir les paraules de Sánchez, que va assegurar que no coneixia per endavant el contingut de la conferència. Aragonès va revelar que li havia trucat el mateix dilluns al matí per avançar-li els eixos de la intervenció.

Trucada a Puigdemont

Un altre passatge de la xerrada del MNAC va motivar, a la fi, una conversa entre Aragonès i Carles Puigdemont. «Li vaig trucar per explicar-li que no tinc cap intenció de negociar el seu estatus judicial, sinó que el que vaig demanar va ser que s’arxivés la seva causa i la de la resta» d’independentistes residents a l’estranger.

La conclusió de tot aquest episodi, pel president, és que l’independentisme ha de deixar de mirar-se de reüll i, pensant ja a la taula de negociació, va requerir Junts que abandoni la «trinxera de partit».