Més de 850 dies de protestes

Els independentistes de la Meridiana prometen continuar tallant el trànsit

  • Els organitzadors anuncien que aquest dissabte tornaran a impedir la circulació a uns metres de la ubicació actual

  • L’última concentració autoritzada reuneix menys d’un centenar de persones i conviu amb les crítiques dels veïns

MANU MITRU

Més de 850 dies després del primer tall, els independentistes que cada nit aturaven el trànsit a l’avinguda Meridiana de Barcelona per protestar contra «la repressió de l’Estat» ho han fet per última vegada aquest divendres. Almenys en aquest punt de la ciutat, on han provocat reiterades queixes de veïns i comerciants per les molèsties que ocasionaven. No obstant, prometen continuar fent-ho a només uns metres d’allà.

Els ‘últims de la Meridiana’ eren en realitat poques desenes de supervivents de l’onada de protestes que va viure Barcelona l’octubre del 2019, després de les condemnes als líders del procés. Es van acabar aquests disturbis; va canviar el Govern i el nou president, Pere Aragonès, va apostar per una taula de diàleg; i Pedro Sánchez va indultar els independentistes presos. Però els irreductibles de la Meridiana seguien allà, amb una obstinació cada vegada menys comprensible fins i tot per als seus companys de viatge ideològic.

«Els veïns es queixen molt», diu la dependenta d’un comerç pròxim al lloc on es produïen els talls. I remarca que, en les últimes setmanes, la situació s’havia tornat més molesta després que un grup contrari a les protestes, organitzat sota el nom de ‘Meridiana Sin Cortes’, els plantés cara amb una altra concentració. «Ja és l’última nit, que bé», crida una noia, obligada a baixar de la seva moto quan els independentistes comencen a ocupar la calçada. La Generalitat ha traslladat la protesta a partir d’aquest dissabte a la plaça que hi ha davant l’estació de Renfe de Sant Andreu Arenal, on no afectarien el trànsit.

A les vuit en punt de la nit la Guàrdia Urbana posa les seves tanques i talla la Meridiana. Els manifestants, menys d’un centenar, comencen a cridar consignes. «Avui són molts perquè és l’últim dia; moltes vegades són 15 o 20», diu una veïna que mira la concentració des d’una distància prudencial. «No crec que ho deixin. Fa dos anys que fan aquí tertúlia a la nit», diu fent broma un altre veí contrari a la mobilització independentista.

I un dels portaveus del col·lectiu ‘Meridiana Resisteix’ sembla donar-li la raó. «Demà [per dissabte] tallarem la circulació a Fabra i Puig amb el carrer Pardo», diu quan agafa el micròfon. Si es produeix, el nou tall es portarà a terme a tot just uns metres de l’actual.

Turull, únic VIP

Al marge dels aplaudiments que desperta aquest anunci, i els que se senten quan s’anuncia que l’exconseller Jordi Turull és present –és l’únic VIP–, la nit transcorre en calma. Dues circumstàncies contribueixen a augmentar la sensació d’irrealitat que un observador poc informat percebria al veure que menys de 100 persones tallen, amb permís policial, una artèria de circulació principal d’una gran ciutat. La primera: l’optimisme d’una senyora que agafa el micro per anunciar que la concentració «és notícia fora d’aquí, del Pirineu cap amunt». «¡Ens retuiteja gent del Japó!», assegura.

La segona: a les 20.45 apareix per la Meridiana tallada una altra concentració, tant o més nombrosa que la independentista. Són activistes de Ciutat Meridiana contra els desnonaments. Els de ‘Meridiana Resisteix’ els donen la benvinguda, però la distància entre les dues reivindicacions es fa evident. «No sé que estem fent aquí», diu una noia que protestava contra la precarietat de la vivenda. I se’n va.