Enquesta

El CIS dona la victòria al PSOE a Castella i Lleó

El PP i Vox es quedarien sense majoria absoluta, segons un sondeig flaix

Un sondeig flaix del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) dona la victòria al PSOE en les eleccions que se celebren diumenge a Castella i Lleó. Segons el CIS, els socialistes obtindrien entre 29 i 34 diputats (amb un 30,1% del vot), mentre que el PP d’Alfonso Fernández Mañueco, actual president, oscil·laria entre els 24 i els 30, i es quedaria amb el 29,7% de les paperetes.

En aquestes circumstàncies, els populars no podrien obtenir la majoria absoluta (41 diputats) ni tan sols amb els 8 o 9 que el sondeig atorga a Vox.

Després de l’enquesta preelectoral que va publicar a l’inici de la campanya, el sondeig flaix del CIS consolida el pronòstic que PSOE i PP estaran molt igualats, tot i que en aquesta ocasió la bretxa en escons a favor dels socialistes s’eixampla. És l’únic estudi demoscòpic que pronostica que el PSOE quedarà davant dels populars.

A més, el sondeig augura una gestió del resultat molt complicada, perquè no hi ha majories naturals clares per governar la Junta. Darrere dels dos grans partits i de Vox se situa Ciutadans. La formació del candidat Francisco Igea, que fins fa unes setmanes governava amb Mañueco, cau amb força (de 12 procuradors a entre dos i cinc), però mantindria la presència al Parlament autonòmic, a diferència del que va passar a Madrid. Igea té una estimació de vot del 7,6%.