Aclarida la següent fita

El Govern salva els vetos als Pressupostos mentre continua negociant amb ERC

  • El ple del Senat de la setmana vinent rebutjarà les esmenes a la totalitat del PP, JxCat, Vox, Cs i CC. ERC va renunciar a formular veto

  • L’acord amb el PNB ja està segellat, i les converses amb els republicans per la llei audiovisual flueixen «a bon ritme» i acabaran aviat

DAVID CASTRO

Els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022 són ja un pas més a prop de l’aprovació definitiva. ERC va plegar armes i finalment no va presentar proposta de veto en el Senat, i ja és segur que els comptes, tancats per cert ja amb el PNB, podran continuar discutint-se a la Cambra alta. Mentrestant, l’Executiu continua negociant amb els republicans la llei audiovisual per blindar la quota de les llengües cooficials també a les plataformes de streaming amb seu fora d’Espanya, com Netflix, HBO o Amazon Prime Video. Les dues parts continuen intercanviant-se papers i esperen arribar a un acord els pròxims dies.

La pressió ha baixat sensiblement en les últimes hores i ni Govern ni ERC necessiten córrer per tancar un pacte. Una vegada que el camí de l’entesa es va desbrossar dimecres, en la primera reunió de caràcter polític després de l’esclat de la crisi del català, i van seguir els contactes més tècnics, els independentistes van comunicar que no hi hauria veto als PGE. D’aquesta manera, el ple de la setmana vinent, el que discuteixi les esmenes a la totalitat de cinc partits –PP, Ciutadans, Vox, Junts per Catalunya i Coalició Canària–, serà un mer tràmit.

La següent fita vindrà el 9 de desembre, quan a les sis de la tarda s’esgoti el termini per a la presentació d’esmenes parcials. Si aleshores no hi hagués acord sobre la llei audiovisual, ERC en podria presentar algunes amb la intenció que s’incorporessin al dictamen i, de ser aprovades, el Congrés hauria de votar per ratificar-les o tombar-les. Això desquadraria els plans de l’Executiu, que vol que els Pressupostos surtin validats sense canvis la setmana del 21 de desembre per d’allà marxar al BOE, sense retornar a la Cambra baixa. És a dir, que ERC i Govern tenen de llindar temporal fins dijous que ve, si bé el previsible és que segellin el seu acord abans.

A la Moncloa, de fet, indicaven aquest divendres que les converses es troben molt avançades. Es busca la fórmula perquè totes les plataformes de ‘streaming’, nacionals i estrangeres, ofereixin el 6% del seu catàleg en català, eusquera o gallec, amb una redacció que no contravingui la directiva europea del 2018. Economia afirmava en un primer moment que no era possible, però després que ERC pressionés va flexibilitzar la seva postura i a l’Executiu es remarca ja que la legislació comunitària és «interpretable».

45 vetos a les seccions

A l’equip del president se celebrava aquest divendres que el cap de Netflix a Espanya, Diego Ávalos, no posés pegues explícites, en una entrevista a ‘El País’, als percentatges obligatoris: el compromís de la companyia amb Espanya, on ha ubicat el seu únic centre de producció a Europa –a Tres Cantos (Madrid)–, és «ferm». «Ens interessa el talent en qualsevol idioma –assenyala Ávalos–. El que ens importa és quina visió tenen aquest creador o aquesta creadora per explicar les seves històries i nosaltres donem suport al germen que és la idea. La idea vindrà en un idioma o en un altre, però l’important és la història que es vol explicar».

Fonts de l’Executiu i d’ERC van reconèixer a aquest diari que s’està «avançant» i que s’estan intercanviant documents, però no s’ha produït una segona reunió al més alt nivell que sancioni l’acord. Cap de les parts dona detalls de la lletra petita per preservar la negociació. Aquesta flueix «a bon ritme», va assenyalar la portaveu del Gabinet de coalició, Isabel Rodríguez, després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres d’aquest divendres.

El PP (100 senadors), Junts (5), Vox (3), Cs (3) i CC (1) es queden llunyíssim dels 133 vots –majoria absoluta– necessaris per vetar els PGE del 2022. A més d’aquests cinc vetos generals, es van registrar abans d’aquest divendres a les 12 hores (quan acabava el termini) 45 vetos a les seccions (26 del PP i 19 de JxCat), informa Efe. Si algun s’aprovés, la tramitació dels comptes es paralitzaria. Però si no hi ha sorpreses, no ocorrerà, perquè l’Executiu té suports més que sobrats per salvar aquest escull.

«Acceleració» de les obres

El flanc que el Govern tenia per tancar, el del PNB, ja està resolt. El secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, i el portaveu parlamentari, Héctor Gómez, es van reunir aquest dijous amb el president de la formació ‘jeltzale’, Andoni Ortuzar, i el portaveu en el Congrés, Aitor Esteban, per greixar la relació amb qui qualifiquen de soci preferent i prioritari de legislatura, després de veure’s desplaçats de focus per Bildu. Ortuzar i Esteban van confirmar aquest divendres que l’acord pressupostari amb l’Executiu està fet.

El Govern basc s’encarregarà de fer arribar a Vitòria i Bilbao el Tren d’Alta Velocitat (TAV), que entrarà a les dues capitals de manera soterrada. El Gabinet d’Iñigo Urkullu assumirà la direcció de l’obra civil de les dues infraestructures a través d’una comanda de gestió, la fórmula ja utilitzada per construir el tram guipuscoà de l’AVE, inclosa l’estació de Sant Sebastià. Així, el Govern de Vitòria avança el finançament que després es liquida a través de la Quota, informa Efe. Esteban es va congratular de l’acord, ja que la fórmula de la comanda de gestió «permet accelerar» l’obra. «Aquesta vegada em sembla que ens hem menjat més que les orelles de l’elefant. Em sembla que ens n’hem menjat un tros interessant», va apuntar el portaveu nacionalista per indicar que el seu partit ha aconseguit un pacte important per a Euskadi.

La llei audiovisual coronarà l’acord pressupostari. Tot apunta que aviat hi haurà fumata blanca, però ni Govern ni ERC aventuren, per ara, dia i hora.