Moció de censura

L’oposició desallotja Albiol de l’alcaldia de Badalona

  • El popular desafia els partits a les urnes en les pròximes eleccions municipals del 2023

  • Rubén Guijarro es converteix en el nou alcalde de la ciutat amb un govern en minoria

FERRAN NADEU

Aquest dilluns Xavier García Albiol s’ha acomiadat de l’alcaldia de Badalona. El dirigent popular, esquitxat pels Papers de Pandora, entrega aquest matí la vara de comandament i posa fi al seu segon mandat, de manera que comença una nova etapa política liderada per Rubén Guijarro (PSC). L’oposició, unida per desbancar Albiol després de revelar-se que té poders en una ‘offshore’ a Belize, ha aplanat un govern en minoria per dirigir la ciutat durant un any i mig, fins a les eleccions del 2023, quan es tornaran a desafiar a les urnes.

Aquesta vegada, no hi ha hagut ensurts, negociacions ‘in extremis’ ni jugades d’última hora. La moció de censura ha tirat endavant amb el recolzament majoritari de la sala: el PP té 11 regidors i l’oposició n’ha sumat 16: el PSC té sis regidors; Guanyem Badalona En Comú, quatre; ERC, tres; Badalona En Comú Podem, dos, i Junts, un.

Albiol ha arribat aclamat pel seu equip de govern i els seus estrets col·laboradors al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), a una sala plena a vessar que ha acollit el ple extraordinari allunyat del centre de la ciutat. El que es convertirà en cap de l’oposició ha dedicat els seus deu minuts a criticar la maniobra de l’oposició i a presumir d’un full de serveis als barris més desfavorits. Segons el seu parer, l’‘off shore’ és l’«excusa» per fer-lo fora, «perquè no hi ha hagut un sol dia en què no hagin intentat una moció», ha dit. «Aquesta moció està basada únicament i exclusivament, com ja ve passant en aquesta ciutat des del 2015, en el ‘tots contra Albiol’, forçada per la classe política en contra de la voluntat i d’un sentiment molt majoritari dels veïns de Badalona», ha afirmat, i ha desafiat tots els grups a mesurar-se en els comicis del 2023.

El ja nou alcalde, Rubén Guijarro, s’ha dirigit als badalonins que «es lleven d’hora i que se’n van a dormir tard», aquells amb què Albiol ha tingut «una actitud poc ètica i irrespectuosa». Comprometent-se a estar a l’altura, governarà amb tots els grups excepte Guanyem Badalona En Comú i el PP, perquè les tensions amb els anticapitalistes s’han mantingut, immersos en un xoc que, si bé semblava enterrat després d’entregar de nou la vara a Albiol el maig del 2020, ha ressorgit ara i n’ha impedit l’entrada al govern municipal. Convençut que la moció tira endavant per «higiene democràtica», ha conclòs que els 16 regidors signants de la proposta són «demòcrates» i que aspiren a «una Badalona millor».

Les armes electorals

La majoria de l’oposició ha justificat el pas endavant per fer fora Albiol com un mur contra el racisme, el feixisme i la xenofòbia. Des de Guanyem, Nora San Sebastián ha defensat així el seu vot malgrat que finalment no entraran al govern. «No s’equivoqui, el nostre únic projecte no és fer-lo fora, vostè no és ningú. Fer-lo fora és desallotjar de l’alcaldia el que representa, els comptes amagats en paradisos fiscals, el PP, el partit més corrupte de l’Estat, el classisme i el racisme», ha afegit. 

«Com que soc antifeixista, avui farem fora García Albiol», ha etzibat David Torrents, l’únic regidor de Junts. Malgrat afirmar que l’any i mig que queda de mandat fins el 2023 serà «molt dur», ha dit que s’hi deixaran la pell. Torrents ha posat el focus en els treballadors municipals, de qui ha remarcat que «cal recuperar la confiança perquè «han perdut l’esperança que algú els acompanyi». Torrents també ha fet menció especial a Guanyem Badalona i, com ha reiterat des que es va anunciar la moció, ha dit que treballarà perquè la formació entri en el nou govern municipal.

Per la seva banda, des de Badalona En Comú, Aïda Llauradó, ha remarcat que Badalona no mereix estar en mans d’un polític com Albiol, implicat en una ‘offshore’ i amb una trajectòria marcada per la «demagògia» i per l’ús de la seguretat com a arma electoral.

El president de la secció local d’ERC, Àlex Montornès, ha dit a Albiol que si estava governant fins ara no era per mèrit seu, si no per «demèrit» dels partits de l’oposició, que el maig del 2020 van fracassar a posar-se d’acord per articular una alternativa progressista després de la dimissió de l’exalcalde del PSC Álex Pastor. Tot i que Montornès ha reconegut que el govern del PP ha fet «coses bé» aquests mesos, en què ha hagut d’afrontar una «etapa molt dura», en relació amb la pandèmia de la Covid-19, ha remarcat que, més enllà de la propaganda, «no ha gestionat bé». «No només ha decebut milers de veïns, sinó que no ha fet res per redimir-se, ha optat per no dimitir», ha conclòs Montornès, que ha instat Albiol, una vegada més, que renunciï a la seva acta de regidor.

Així, després de l’aprovació de la moció, des de Guanyem han criticat que el nou executiu «es contradiu» quan «ens exclou [del govern] i diu que som necessaris» alhora i han reiterat la seva intenció de formar part d’un govern de concentració.