Reactivació parlamentària

Primers acords PSOE-Podem sobre la ‘llei mordassa’: reduir multes, limitar el trasllat a comissaria i blindar les manifestacions

  • Socialistes i morats reactiven la tramitació parlamentària per retirar alguns dels articles de la llei de seguretat ciutadana

La derogació de la ‘llei mordassa’ comença a agafar velocitat. Després de mesos encallada al Congrés, el PSOE i Unides Podem han decidit reactivar la tramitació parlamentària per tombar alguns dels aspectes de la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana que va aprovar el PP el 2015. El compromís dels dos partits de deixar de prorrogar el termini per incloure esmenes ha arribat acompanyat d’«un principi d’acord» per blindar el dret de reunió i permetre la gravació d’agents de policia, segons expliquen fonts morades. Tot i que matisen que encara queden «importants punts per discutir». Fonts socialistes també admeten que hi ha «avenços significatius», però avisen que la negociació no està tancada.

El PSOE i Unides Podem es van presentar a les eleccions del 2019 amb el clar compromís de derogar la ‘llei mordassa’. En l’acord de coalició [aquí en PDF], en el punt 5.6, es van comprometre a substituir aquesta norma per una de nova «al més aviat possible». No obstant, durant aquests dos anys han anat dilatant el procés. Fa mesos que els seus socis parlamentaris els ho critiquen. No obstant, en les últimes setmanes han anat movent fitxa.

L’última, una reunió entre els dos socis celebrada aquest dijous en què van arribar a «un principi d’acord» perquè es garanteixi la protecció del dret fonamental a la reunió pacífica sense que en cap cas «l’absència de comunicació prèvia» n’impedeixi l’exercici. Això avalaria la celebració de concentracions sense necessitat d’informar la Delegació del Govern. En aquesta cita també van arribar a una entesa perquè no es pugui sancionar la presa i difusió d’imatges de membres de forces i cossos de seguretat de l’Estat, excepte que afecti el dret a la intimitat o la seguretat dels professionals i els seus familiars.

Multes i detencions

Fonts morades expliquen que els dos partits s’han assegut a la taula per treballar «sobre els consensos arribats el 2018», quan ja preparaven la derogació de la ‘llei mordassa’. Així, remarquen que ja han arribat a altres acords, tot i que encara no estan clarament definits. Entre les enteses hi ha reduir la quantia de les multes que es recullen en la norma i que poden arribar a arribar als 600.000 euros. Plantegen rebaixar les quantitats «excessives» i, sobretot, vincular-les a la capacitat econòmica de l’administrat.

Un altre dels aspectes que pretenen reformar és la identificació d’una persona per part de la policia. En el cas que una persona no pugui ser identificada a la via pública, socialistes i morats volen impulsar que el temps que passi a comissaria per fer aquest procés no excedeixi de les dues hores, «tret de causa excepcional». A més, plantegen que els agents hagin de tornar la persona identificada al lloc des d’on va ser traslladat a comissaria. Sobre els registres corporals han acordat que només puguin fer-se quan hi hagi «indicis concrets i comprovables».

Recerca de consensos

Els dos socis del Govern continuaran negociant en els pròxims dies més esmenes a l’articulat. Fonts d’Unides Podem expliquen que en la reunió d’ahir es va constatar que «queden importants punts per discutir» i que la seva formació «continuarà treballant perquè l’acord suposi un avenç en els drets i les llibertats». Serà la setmana vinent quan la norma es desbloquejarà i reprendrà la seva tramitació parlamentària al ser enviada a la Comissió d’Interior. Els dos partits hauran també de negociar amb la resta de socis parlamentaris, tots molt crítics amb la llei que va impulsar el PP.