‘Papers de Pandora’

Xavier García Albiol, vinculat a una societat a Belize activa durant el seu mandat a l’alcaldia de Badalona

  • L’alcalde del PP va rebre el 2005 un poder per gestionar una empresa al paradís fiscal caribeny

albiol

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va rebre un poder general d’una societat de Belize —un petit paradís fiscal al nord de Centreamèrica— tramitat a través d’una gestora andorrana vinculada a l’entitat bancària Andbank. El document permetia des d’obrir comptes bancaris a l’estranger fins a gestionar propietats. Albiol era secretari de política municipal del PP català quan es va vincular el 2005 a la firma opaca, que va ser activa durant el seu primer mandat com a alcalde de Badalona.

García Albiol és un altre dels noms espanyols que figura en els ‘Papers de Pandora’, revelats per ‘El País’ i La Sexta. Els esmentats documents revelen que el regidor, que va liderar el PP català entre el 2017 i el 2018, es va vincular a la societat anònima de Belize Luverne International Inc. el 7 d’abril del 2005. La misteriosa firma es va crear l’1 de gener del 2005 i va ser dissolta el 9 de desembre del 2015.

Tot i que es desconeix per a què va utilitzar el poder, un aval genèric i obert de 23 punts, l’escrit va conferir a Albiol la capacitat per actuar en la compra i venda de propietats, bons, accions i empreses. També la donava la possibilitat d’obrir i tancar comptes corrents i d’estalvi en «institucions nacionals i estrangeres»; gestionar dipòsits i caixes de seguretat «en voltes de bancs»; crear i dissoldre societats; presentar-se a licitacions públiques i privades; a més de cobrar rendes, crèdits i extreure fons i subscriure xecs.

Segons ‘El País’ i La Sexta, després de negar-ho en un primer moment, Albiol ha reconegut l’existència de la societat opaca i va argumentar que va ser creada pel seu entorn familiar per obrir «projectes empresarials» a Espanya i l’Amèrica Central. Afirma, a més, que la mercantil no va registrar ingressos.