Conclave a les files socialistes

Sánchez projecta una executiva que impulsi una nova generació del PSOE i consolidi la unitat interna

  • El president no té del tot tancat el disseny de la nova cúpula en què podrien no ingressar ministres, perquè es bolquin en la seva àrea de gestió

  • Tampoc es preveu la incorporació de barons, ja que ho prohibeixen les regles internes. El congrés s’espera calmat, sense crítiques internes ni «sobresalts»

PSOE / EVA ERCOLANESE

Gairebé costa recordar-ho. Mirar enrere i pensar quin va ser l’últim congrés federal del PSOE amb tranquil·litat intern. Va ser el 2008, després de les eleccions que va guanyar, per segona vegada, José Luis Rodríguez Zapatero. El conclave número 37 del memorial socialista, el que va impulsar Pepe Blanco i va llançar la valenciana Leire Pajín com a referent d’una nova fornada de dirigents socialistes. Amb l’ensopegada electoral, la successió de lluites intestines: l’esquinçador duel entre Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba a Sevilla, el 2012; el triomf d’un desconegut Pedro Sánchez ungit pels barons en l’extraordinari del 2014; el regust de boca encara fresc de la guerra total entre el mateix Pedro Sánchez i Susana Díaz el 2017, a Madrid. Però aquella cita, el 39è Congrés, el de fa quatre anys, poc s’assemblarà al que és a punt d’obrir-se. El 40è. A València, aquest divendres. El que serà una demostració del poder del secretari general i avui president del Govern i que pot impulsar també una nova generació al PSOE. Unitat i renovació són, segons el seu equip, els dos missatges que el líder vol llançar el cap de setmana que ve, i els que, en principi, guiaran la construcció de la comissió executiva federal que haurà de votar el miler de delegats.