Busquen focalitzar l’atac al PP

Díaz i Escrivá intenten llimar asprors després de la polèmica per l’edat de jubilació

  • Els dos ministres donen per conclosa la controvèrsia, tot i que es llancen retrets mutus en la roda de premsa posterior a la reunió del Gabinet

  • La vicepresidenta admet que no hi ha acord amb el PSOE encara sobre els Pressupostos, i a la Moncloa precisen que n’hi haurà la primera quinzena d’octubre

Les tensions eren indissimulables, però els dos actors, la vicepresidenta Yolanda Díaz i el ministre José Luis Escrivá van intentar capejar el temporal. D’aquella manera. Sense que faltessin indirectes entre un i un altre i mirades que deien, de vegades, molt més que les paraules. I és que la polèmica reflexió que havia fet el titular d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions sobre un «canvi cultural» perquè treballin «més» les persones entre 55 i 75 anys encara fumejava aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Gabinet de Pedro Sánchez. Díaz i Escrivá van donar per conclosa la controvèrsia, tot i que sense amagar les tibantors entre tots dos. El malestar amb el ministre, però, transcendia Unides Podem i havia arribat al cor del PSOE. Però també la compareixença deixava veure que les discrepàncies de socialistes i morats entorn d’un assumpte mollar i objecte de negociació, els Pressupostos per al 2022, no han acabat, ja que continua sense haver-hi consens –«els acords es couen i es negocien a foc lent», va interrompre la vicepresidenta–, si bé des de la Moncloa insistien que el text estarà llest la primera quinzena d’octubre, «mai» la segona.

Hi havia expectació aquest 28 de setembre per veure els dos ministres junts, que amb prou feines separava, per uns metres, la portaveu, Isabel Rodríguez. Escrivá s’havia hagut d’esmenar a si mateix unes hores abans a través d’un fil a Twitter, però no havia tornat a pronunciar-se en directe després de la seva entrevista, diumenge, al diari ‘Ara’, en què va apuntar a la necessitat d’aquest «canvi cultural».

«A Europa hi ha una tendència clara que entre 55 i 70, 75 anys es treballi cada vegada més». Després va precisar que en cap cas es plantejava allargar l’edat de jubilació. El que proposa és utilitzar «dos mecanismes clau». D’una banda, fomentar «mesures que contribueixin a canviar la mentalitat de les empreses, perquè no expulsin treballadors del mercat laboral a partir dels 55 anys, malgastant la seva experiència». I, de l’altra, millorar «els incentius a la jubilació demorada». Aspectes que ja contempla el projecte de llei enviat pel Govern central al Parlament i el debat de totalitat del qual tindrà lloc, precisament, aquest dijous que ve, ja que el PP va presentar una esmena de devolució. Díaz, ahir dilluns, en plena ressaca per l’entrevista a l’‘Ara’, demanava ser «cauts, prudents», sense que es feneressin «més tensions en un país que ho està passant malament». La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va ser poc temps després més expeditiva: es remetia al fil de Twitter del ministre i va afirmar que el PSOE «no es planteja allargar l’edat de jubilació dels treballadors». Amb la seva resposta, deliberadament taxativa, deixava entreveure el rum-rum intern que havia recorregut el partit i el sector socialista de l’Executiu.