Després de la detenció a l’Alguer

El Consell per la República desconvoca la manifestació en defensa de Puigdemont

  • L’òrgan que lidera l’expresident emplaça l’independentisme a centrar esforços en el quart aniversari del referèndum

Concentración ante el Consulado de Italia en Barcelona por la detención del expresidente Carles Puigdemont. / Marc Brugat (Europa Press)

La detenció i posterior posada en llibertat sense mesures cautelars de l’expresident Carles Puigdemont a l’illa italiana de Sardenya va tornar a agitar els carrers i a propiciar crides en favor de la mobilització persistent. El Consell per la República, amb el recolzament de l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI, van convocar el sobiranisme aquest diumenge a Barcelona però finalment s’ha fet enrere. L’objectiu de la protesta era exigir el final de la judialització del conflicte i defensar l’excap del Govern, que declararà el pròxim 4 d’octubre davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, l’encarregat de decidir sobre la seva entrega Espanya, però, en un comunicat, han anunciat que aquesta marxa queda desconvocada.

«Ho hem aconseguit: Carles Puigdemont està en llibertat i sense mesures cautelars. Ara, doncs, amb aquesta nova victòria des de l’exili, el Consell ha decidit que cal concentrar els esforços per celebrar-la aquest pròxim 1-O», esgrimeix l’entitat que presideix l’expresident. El Consell per la República defensa en el comunicat que ha quedat «demostrat» que «la lluita jurídica, diplomàtica i política són efectives per aconseguir la independència».

A la «mobilització sostinguda» que va idear l’ANC per mantenir el pols als carrers i que va arrencar l’Onze de Setembre reunint 400.000 persones segons els organitzadors –108.000 segons la Guàrdia Urbana– i pretenia continuar amb la celebració del quart aniversari de l’1-O de manera descentralitzada durant tres dies, se li havia sumat aquesta altra protesta convocada al conèixer-se la detenció de l’expresident. Però, finalment, fan marxa enrere i animen el sobiranisme a «celebrar amb vehemència l’èxit arribat a l’Alguer, així com a reivindicar la independència, aquest 1-O». La manifestació estava prevista a les 12 hores al passeig de Gràcia de la capital catalana sota el lema ‘No Surrender. Prou repressió. Independència’.

La mobilització prevista per al quart aniversari del referèndum començarà divendres 1 d’octubre a la Catalunya Nord, concretament a Ille-sud-Têt, on celebraran un acte polític per reivindicar el paper d’aquest territori en la compra, l’emmagatzematge i la distribució de les urnes que es van utilitzar per desenvolupar la consulta del 2017, escapant-se del radar de les forces i cossos de seguretat. Després, una columna de vehicles es posarà en marxa fins a la ciutat de Figueres, formant una caravana de cotxes que estarà encapçalada per urnes utilitzades fa quatre anys. Dissabte començaran tres marxes a peu de forma paral·lela per tot Catalunya i diumenge es tancarà la protesta amb un acte central a Barcelona.