Sisme en la monarquia

Creix la inquietud en el Govern pel Rei emèrit i el perjudici a la Corona

  • L’ala socialista de l’Executiu mostra la seva inquietud per un «salt qualitatiu evident» al setge a Joan Carles I que podria erosionar més la institució

  • Alguns alts càrrecs creuen que s’hauria d’agilitar l’adopció de mesures, però ara per ara el missatge oficial és que no s’accelerarà «res»

EFE / BALLESTEROS

«Acabi com acabi, això acabarà malament». Dos ministres socialistes emeten el mateix pronòstic. I resumeixen l’estat d’ànim que s’escampa a la part majoritària del Govern i al cor de la Moncloa després de conèixer-se el que per a alguns dirigents és un «salt qualitatiu» en la investigació que se segueix contra el Rei emèrit. El contingut de la comissió rogatòria celebrada pel tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, a les autoritats suïsses, i que va ser avançat divendres per ‘El Mundo’. Un escrit pel qual el ministeri públic assegura que Joan Carles I cobrava «comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals». A l’ala socialista de l’Executiu és perceptible més inquietud pel setge que es tanca al voltant de pare de l’actual cap d’Estat i pel perjudici, potser «irreversible», que està inflingint a la institució. Alguns alts càrrecs aposten per «accelerar» l’adopció de mesures de transparència de la monarquia, a fi d’aixecar un tallafoc entorn de la figura de Felip VI, però des de la Moncloa es precisa que no s’anirà més ràpid. Almenys ara per ara, perquè encara queda molt camí, i perquè no és ni de bon tros segur que la Fiscalia es disposi a presentar una querella contra el monarca emèrit a la Sala Segona del Tribunal Suprem, davant la qual és aforat.