Quatre grans ítems

Així ha respost Pedro Sánchez als reptes del següent curs polític

DAVID CASTRO

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha celebrat aquest dijous una compareixença abans del parèntesi de l’estiu per exhibir el seu balanç anual i la perspectiva de futur. Aquestes són algunes de les carpetes pendents a què ha fet referència de cara al curs polític vinent.

Covid

Durant la compareixença a la Moncloa per exposar el balanç del primer semestre del 2021, Sánchez ha qualificat com a «fonamental» la unió entre els espanyols per afrontar la crisi sanitària i ha advertit que el virus «continua amenaçant la nostra manera de viure». El president s’ha felicitat, a més, de les altes taxes de vacunació d’Espanya, que ha situat entre els cinquanta primers països del món –ha aconseguit «la medalla d’or»–, ha dit Sánchez, que ha recordat que més del 55% de la població espanyola ja té la pauta completa.

«El mèrit dels nivells de vacunació és del conjunt de la societat» i, una vegada més, es repeteix una lliçó: «Quan la societat s’uneix, podem aconseguir tot el que ens proposem», ha continuat durant la seva intervenció a la Moncloa.

Tot i així, Sánchez ha admès que, amb l’aparició de la variant delta, més transmissible que les altres, «probablement» el percentatge per assolir la immunitat de grup hagi de ser superior al 70%. «Aquesta és una carrera de llarga distància i l’estem liderant», ha assegurat. «Som el país que a més ritme està vacunant», ha assegurat el cap de l’Executiu, satisfet per poder complir la meta de completar la pauta al 70% dels espanyols abans que acabi l’estiu, malgrat que «molta gent va criticar» els càlculs del Govern.

El virus continua estant aquí i no s’ha de baixar la guàrdia», però els esforços que estan fent les comunitats per contenir el seu cinquè sotrac «comencen a tenir els seus resultats», i la corba comença a estabilitzar-se de nou en un moment en què ja moltes autonomies han obert la vacunació als més joves, el col·lectiu en què més contagis s’estan produint. Sánchez ha valorat l’exercici de cogovernança mai abans «desplegat al nostre país», com el que apliquen cada setmana el Ministeri de Sanitat i les conselleries en les reunions del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

En aquest sentit, ha assenyalat que en la trobada d’ahir, Govern i comunitats van pactar crear un grup de treball que delimitarà els aforaments en les competicions esportives. Fa un mes, la ministra de Sanitat ja va anunciar que la normalitat tornaria als estadis de futbol i als camps de bàsquet per a la temporada vinent al permetre l’assistència dels aficionats a la Lliga i l’ACB, tot i que sempre sotmès a les mesures de prevenció com l’ús de mascareta.

L’economia

Sánchez ha afirmat aquest dijous que gràcies a l’«èxit» en el procés de vacunació, «es consolida la recuperació» econòmica i social, mentre que ha destacat les dades publicades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). «Ens situem ja en uns nivells d’ocupació de 19,6 milions de persones», ha assenyalat. «Mai oblidarem com hem patit i l’esforç de la majoria», ha recalcat Sánchez, que opcina que ara s’obre una oportunitat de collir «els fruits» del que s’ha fet, com la recuperació econòmica i la creació d’ocupació.

Ha animat, a més, tots aquells que desitgen una Espanya «més rica i justa» que ajudin a treballar en aquesta direcció i, d’aquesta manera, «serà millor el futur del nostre país, de les nostres persones grans, fills» i resta de ciutadania. D’altra banda, ha explicat que el Govern prorrogarà fins al 31 d’octubre l’«escut social», que inclou mesures com la suspensió dels desnonaments, l’ampliació dels lloguers i la prohibició del tall de subministraments bàsics als consumidors vulnerables, aprovades en un context marcat per la pandèmia.

La intenció de l’Executiu és treballar per «l’esperança i l’entesa» i, després d’un «temps dur», toca escollir entre recuperació i crispació i el Govern ha optat per la recuperació. El president del Govern, Pedro Sánchez, considera que les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicades aquest dijous demostren que «Espanya avança amb fermesa cap a la recuperació». Sánchez s’ha fet ressò d’aquestes dades de l’EPA, que reflecteixen que el nombre d’ocupats va augmentar en 464.900 persones en el segon trimestre de l’any, fins als 19.671.700 treballadors, gràcies a la relaxació de les mesures per contenir el virus de la Covid-19 i al progrés de la vacunació.

«Espanya avança amb fermesa en la recuperació. Així ho demostren les dades de l’EPA amb una creació d’ocupació més gran i un fort creixement de l’activitat», afirma el cap de l’Executiu. El president ha afegit que el Govern continua treballant per impulsar aquestes xifres i que s’estan complint objectius gràcies a la vacunació i al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’economia espanyola. A més, ha ressaltat les últimes previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), que situen Espanya com l’economia desenvolupada que liderarà el creixement econòmic el 2022, amb una alça del PIB del 5,8%.

Així mateix, ha confirmat que el pròxim Consell de Ministres, l’últim abans de les vacances d’estiu, prorrogarà les mesures que conformen l’escut social fins al 31 d’octubre, a fi de protegir els més vulnerables i els sectors més exposats a la crisi derivada de la pandèmia. Sánchez ha destacat en el seu balanç els onze acords arribats amb els agents socials en matèries com els ertos, els crèdits ICO, la protecció als autònoms i les transferències per a l’atenció a la dependència, i ha agraït «de cor» a sindicats i patronal el seu compromís amb el país.

Catalunya

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha lamentat que el cap de l’Executiu català, Pere Aragonès, no acudeixi a la Conferència de Presidents que se celebrarà aquest divendres a Salamanca, perquè, més enllà que «siguin independentistes», es tractaran temes «molt importants», i, a més, ha demanat als barons del PP que evitin la «lluita partidista» en aquesta cita.

Durant la seva compareixença, Sánchez ha valorat la reunió multilateral amb els presidents autonòmics assegurant que és una «pena» que «la veu de Catalunya» no sigui present per parlar d’assumptes com els fons europeus, la lluita contra la pandèmia i el repte demogràfic. En qualsevol cas, el cap de l’Executiu ha recordat que la Comissió Bilateral entre el Govern central i el de Catalunya es reunirà «com marca l’Estatut d’Autonomia» el dilluns 2 d’agost, tot just tres dies després d’aquesta Conferència de Presidents, per avançar en els traspassos a la regió catalana.

Precisament, davant les crítiques que ha suscitat que es reuneixi bilateralment amb Catalunya dies després de la Conferència de Presidents, a la qual no anirà Aragonès, Sánchez ha defensat que el Govern «compleix l’exercici de cogovernança» des del punt de vista de la multilateralitat i la bilateralitat. «Les comissions bilaterals també són necessàries com qualsevol Conferència sectorial que estem celebrant», ha reivindicat Sánchez, que ha destacat que aquestes reunions bilaterals es fan en el marc del mandat dels Estatuts d’Autonomia de cada regió.

Així mateix, el cap de l’Executiu també ha comentat les queixes d’algunes Comunitats Autònomes governades pel PP sobre el format de la Conferència de Presidents de Salamanca, l’ordre del dia i els cinc minuts que disposaran els mandataris autonòmics per exposar els seus plantejaments. En aquest context, Sánchez s’ha adreçat expressament als barons del PP per demanar-los que utilitzin aquest fòrum per al «diàleg» i no per a una «lluita partidista», posant en relleu la «unitat» per a la recuperació.

Així, el president del Govern ha reivindicat la Conferència de Presidents com un fòrum de cogovernança en el qual «el diàleg és un valor en si mateix» i ha tret pit pel fet que, sota el seu mandat, se n’han convocat 18 de les 24 celebrades des de la seva creació.

La monarquia

El president del Govern ha ofert la roda de premsa de balanç del curs polític cinc dies abans que faci un any de la sortida de Joan Carles d’Espanya. Llavors, Sánchez va celebrar que Felip VI volgués marcar «distàncies» amb les «presumptes conductes irregulars» del seu pare i va donar a entendre que l’actual Rei va ser qui el va instar a abandonar el país. Al desembre, el cap de l’Executiu va explicar que la Zarzuela tenia un «full de ruta de renovació de la Corona quant a transparència i exemplaritat». Va dir que aviat hi hauria «novetats». No obstant, ni l’Executiu ni la Zarzuela han fet cap pas en aquest sentit.