Després del Consell de Ministres extraordinari

El Govern respon al Suprem i a les crítiques internes: «Hem de girar full a Catalunya»

  • Montero remarca davant els barons que han expressat el seu malestar que el PSOE és un partit «plural», però la decisió és «una prerrogativa del Consell de Ministres»

  • Recalca que a l’Executiu li toca gestionar una situació «heretada» del PP, ja que sota el seu mandat es va produir des de l’1-O a la DUI i la fuga de Puigdemont

EUROPA PRESS / R. RUBIO

La voluntat del Govern central és «obrir una nova etapa a Catalunya». I d’aquí no es mourà, malgrat la pressió creixent de l’oposició i les crítiques directes que han llançat alguns dirigents del PSOE. L’Executiu defensa que ara, després de l’informe negatiu del Tribunal Suprem, contrari radicalment a indultar els 12 condemnats pel procés, és el seu torn, i ho ha d’aprofitar per reconstruir «ponts».

La portaveu del Gabinet, María Jesús Montero, va seguir aquest dijous, després del Consell de Ministres extraordinari que va prorrogar els ertos fins al 30 de setembre, l’argumentació ja avançada pel president, Pedro Sánchez, des de dimarts. Va ser inquirida diverses vegades pel duríssim dictamen del Suprem i el rebuig de la mesura de gràcia expressat pel baró castellanomanxec, Emiliano García-Page –«un dels greus errors de la democràcia en cas que es produeixi»–; pel cap de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara –«no ha de ser indultat qui no vol ser-ho perquè no respecta ni creu en les lleis que ho fan posible»–, o per l’expresident Felipe González –«en aquestes condicions jo no els donaria»–. Però la ministra es va limitar a dir que l’Executiu vetllarà per l’«interès general» i el posarà per sobre dels seus interessos.

«Hem de girar full i refer els llaços afectius i reconstruir ponts que es van dinamitar i porten massa temps destruïts. Respectem el criteri del Suprem en un informe que no és vinculant, però és el moment de la política», va remarcar. El Govern, va dir, té la vocació de «superar fractures», «produir espais de trobada». Després d’afirmar que el PSOE és un partit «plural i democràtic», en què es respecten «totes les posicions», va recordar que la potestat de concedir indults és una «prerrogativa del Consell de Ministres», a qui correspon «vetllar per l’interès general» i adoptar decisions que tinguin com a principis inspiradors la «convivència», la «concòrdia» i l’«enfortiment de la democràcia».

Montero no es va aturar més a respondre les crítiques dels seus companys de partit. Va sancionar que els militants socialistes saben que el Govern, amb Sánchez al capdavant, té la «responsabilitat» de posar per davant l’interès del país. Sí que va ser molt insistent a l’hora de recalcar que l’Executiu «va heretar» el desacord a Catalunya, una situació «que mai s’havia d’haver produït»: les lleis de desconnexió, el referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017, la declaració unilateral d’independència o la fugida del llavors president, Carles Puigdemont. Tot «es va produir sota un Govern del PP», va recordar. Ara el moment és un altre, es tracta de «suturar les ferides» que hi va haver, va defensar.

La portaveu no va avançar terminis de tramitació dels indults, tot i que des de l’Executiu es calcula que es podria culminar abans de les vacances d’estiu, i al PSOE hi ha consens que «al més aviat possible» s’adopti una decisió que es percep molt delicada i de risc. Montero va apuntar que el Govern farà servir «el temps que calgui» perquè el Ministeri de Justícia substanciï l’argumentació de tots els expedients. Així que quan toqui el Gabinet prendrà una decisió «fonamentada» en els principis constitucionals de «concòrdia» i «convivència».

Per al que tampoc hi ha data encara és per a la reunió entre Sánchez i el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni tampoc per a la taula de diàleg.