ENTREVISTA

Aragonès donarà els noms de tot el Govern aquest dimarts

«Els indults són un pas endavant», diu el nou president

Remarca la seva bona relació amb Junqueras: «A mi no em farà falta matar el pare»

Aragonès, investido presidente de la Generalitat con aval del independentismo / Alberto Estévez (EFE)

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat alguns detalls de com serà el seu Govern. Aragonès, que prendrà possessió aquest dilluns al vespre, ha anunciat per exemple que la Generalitat tindrà «una portaveu», el nom de la qual es coneixerà aquesta mateixa setmana i que «no necessàriament» serà també consellera.

En una entrevista a RAC-1, el nou president ha explicat també que el Govern tindrà finalment 14 departaments, tal com s’havia pactat amb JxCat, malgrat que el rebuig d’Elsa Artadi d’ocupar Vicepresidència ha fet que el departament que se suposava que ella ocuparia –Vicepresidència i Economia– s’hagi trossejat. Jaume Giró serà el titular d’Economia, però no serà vicepresident.

Quant al nom de Giró, i en vista dels recels que ha suscitat en alguns sectors de la CUP, Aragonès ha afirmat que «l’important són els fets i les mesures» que es prenguin, més que els noms. El nou president ha dit que espera donar a conèixer els noms de tots els membres del Govern aquest mateix dimarts.

Justo després de prendre possessió –serà l’anterior president, Quim Torra, qui li posarà la medalla–, Aragonès vol «recuperar la salut emocional del país». «Tenim una generació de joves que han vist com en un any i mig han sigut confinats. Estem també en deute amb ells. El meu primer acte serà amb programes de salut mental per a joves», ha anunciat.

«Matar el pare» i viatge a Waterloo

Aragonès s’ha referit també a la seva relació amb el president d’ERC, Oriol Junqueras. «A mi no em farà falta matar el pare. Tenim molta complicitat. És molt clar que ell exercirà el paper com a màxim responsable del partit, i jo el de la Generalitat. En molts llocs es dona aquesta divisió de papers. En un partit que ha tingut moltes divisions internes hem sabut treballar en equip», ha dit el president.

Durant l’entrevista també ha parlat de la seva relació amb JxCat. Aragonès s’ha esforçat a transmetre que vol dirigir un Govern cohesionat, i ha revelat alguns detalls de la reacció de Carles Puigdemont a la seva investidura. Ha dit que el diputat Josep Rius, un estret col·laborador de Puigdemont, li va entregar una carta amb una felicitació. «En aquestes últimes setmanes hem anat parlant. Ell va voler que fos l’estructura de partit de Junts qui portés les negociacions. Espero no només parlar aquesta setmana amb ell, sinó també en les pròximes setmanes, no tinc problema a anar a Waterloo, crec que estaria bé. Vull parlar amb tots els presidents», ha afirmat.

Sobre la seva intenció de reprendre la taula de diàleg amb el Govern, Aragonès ha revelat que ja s’ha intercanviat missatges amb el president del Govern, Pedro Sánchez, que espera trucar-li «aquesta setmana» i que «tindria tota la lògica» que els dos presidents es veiessin abans d’asseure’s formalment al capdavant dels seus equips. El punt de partida del seu Govern és el que «el conflicte polític només es pot resoldre amb un referèndum i amb l’amnistia».

«Els indults serien un pas endavant»

No obstant, el nou president ha afegit que els indults serien una bona mesura. «S’ha especulat molt sobre els indults, i vull ser molt curós. Nosaltres proposem la llei d’amnistia. No ens oposarem a cap proposta que alleugereixi el dolor dels presos i les seves famílies, al contrari. Els indults serien un pas endavant, però això no treu que hi ha una solució global que s’ha d’afrontar. No vull entrar a especular, perquè cada vegada que es parla d’això i després no passa, el dolor de les famílies es fa més gran», ha assegurat.

Quant a la situació econòmica de Catalunya, i després d’admetre que en els pròxims dies valorarà si hi ha temps per aprovar els pressupostos del 2021 o ja es comença a treballar en els del 2022, Aragonès s’ha mostrat esperançat que la remissió de la pandèmia provoqui una reactivació: «Amb l’augment de la mobilitat interna hi haurà un increment important del sector de serveis. I la clau està en la mobilitat internacional. Vaig anar a sopar a prop de Palau i ja es veien els primers turistes. Veurem com es consolida».