13a legislatura

El nou hemicicle del Parlament: l’independentisme a l’esquerra i Vox al galliner

  • La fotografia de la nova Cambra catalana posa en evidència la persistència dels blocs

  • PSC, ERC i Junts reben prop de 3 milions d’euros de subvenció com a ups majoritaris

Dibuixar el nou hemicicle del Parlament no ha sigut una tasca fàcil per als diputats de la 13a legislatura. A les habituals martingales simbòliques entre grups parlamentaris a l’hora de triar seient s’ha sumat en aquesta ocasió la pandèmia del coronavirus, que obliga a prendre mesures extraordinàries per mantenir les distàncies de seguretat.

Els 135 diputats només poden accedir a l’hemicicle quan se’ls requereixi per exercir el dret a vot –sempre deixant almenys un escó buit entre ells– i en la resta de punts de l’ordre del dia l’aforament es limita a entre 40 i 68 representants, tots, amb mascaretes FFP2.

El croquis provisional per al pròxim ple, convocat per a aquest dijous a les 10 hores, detalla com es distribuiran els grups i evidencia la persistència dels blocs. L’independentisme es concentrarà a la part esquerra, amb un avanç d’ERC a Junts, ja que els seus diputats avancen posicions per acostar-se a la tribuna dels oradors després d’aconseguir un escó més que els postconvergents, amb 35.000 vots d’avantatge. La CUP es manté al seu lloc, darrere dels dos encara socis al Govern.

El PSC, En Comú Podem, Cs, PPC i Vox s’asseuran a la part dreta, aquests dos últims, al galliner. Els únics que canvien d’ala són els morats, ja que tornen a la dreta, on al seu dia ja es va asseure la confluència Catalunya Sí que es Pot. 

Els socialistes van intentar tornar a la part esquerra, però, al constatar que la majoria dels grups volien mantenir-se a les seves habituals localitats, van desistir per no generar polèmiques estèrils. Això sí, el PSC guanya terreny a Cs, ja que els taronges retrocedeixen posicions a la sala després de la debacle electoral de 36 a 6 d’electes.

Malgrat això, els partits es divideixen també entre les llotges, perquè almenys un representant es pugui mantenir a l’espai estricte de l’hemicicle, tot i que sigui a les dues últimes files, com és el cas dels populars, els anticapitalistes i la ultradreta.

Les subvencions

En una reunió de la Mesa ampliada aquest dimarts s’ha acordat el repartiment de les subvencions als grups parlamentaris, que segueix el mateix esquema que en anteriors legislatures. El PSC i ERC reben 3.000.140,46 euros cada un al tenir el mateix nombre de diputats, mentre que Junts es queda a prop, amb 2.919.090,45 euros, a l’aconseguir-ne un menys a les urnes.

El següent partit en nombre de representants és Vox, amb 11, que rep 1.044.835,16 euros, seguit per la CUP, amb nou i 902.005,13 euros. Als comuns els toquen 820.955,12 euros amb vuit escons, a Cs 678.125,09 euros amb sis i al PPC 343.880,04 euros amb tres.

Els senadors autonòmics

Després de l’enrenou generat per la distribució dels vuit senadors per designació autonòmica en disputa, després que el sobiranisme farà servir la variant Imperiali per deixar Vox sense opcions, els socialistes, els republicans i els postconvergents han anunciat ja els seus candidats a la Cambra alta.

El PSC proposa Manel de la Vega (que repetirà en el càrrec després de substituir l’expresident José Montilla), Antoni Poveda i Lorena González; Junts aposta que repeteixin Josep Lluís Cleries i Assumpció Castellví, i ERC, Josep Maria Reniu, Adelina Escandell i Pau Furriol.

La votació encara no està planificada i, segons fonts parlamentàries, es portarà a terme en el pròxim ple que es convoqui, ja que la Junta de Portaveus celebrada el dilluns no va fixar aquest punt en l’ordre del dia de la sessió d’aquest dijous.