Corrupció al PP

L’inspector de Gürtel declara en el judici de la caixa b del PP

  • Els principals investigadors de la presumpta comptabilitat paral·lela prendran la paraula

ddca9150 / DAVID CASTRO

El judici per la presumpta caixa b del PP reflectida en els ‘papers de Bárcenas’ comptarà a partir d’aquest dimecres amb les declaracions dels principals investigadors del cas, entre ells l’inspector en cap Manuel Morocho, al capdavant d’aquestes i altres indagacions com el cas Gürtel. Després d’escoltar l’últim mes nombrosos testimonis, entre els quals han figurat dos expresidents del Govern i quatre exsecretaris generals del PP, el tribunal de l’Audiència Nacional que jutja aquest cas donarà inici avui a la prova «testifical pericial».

Començarà l’exresponsable de la Brigada d’Investigació de Blanqueig de Capitals de la Unitat Central de Delictes Econòmics (UDEF) de la Policia Nacional José Luis Fernández Gudina i després declararà l’inspector en cap Manuel Morocho, principal investigador de la trama Gürtel. Després d’ells està previst que compareguin entre aquesta setmana i la que ve una quinzena de policies, alguns d’ells membres de l’equip de Morocho que van firmar els informes de la causa. En un d’ells, la UDEF va afirmar que el PP va pagar part de la reforma de la seva seu del madrileny carrer de Génova amb fons procedents de la comptabilitat paral·lela que portava l’extresorer del partit Luis Bárcenas, principal acusat en aquest judici.

L’inspector en cap Morocho va participar fa unes setmanes en la comissió parlamentària sobre Kitchen, la suposada operació policial d’espionatge a Bárcenas per robar-li material perjudicial per al PP, en què va afirmar que el número dos de la Policia Eugenio Pino el va treure de la UDEF el 2015 per «calmar» el Govern del PP i el va sobrecarregar de feina amb la intenció d’obstaculitzar la investigació. Actualment continua exercint tasques de policia judicial a la peça separada dels ‘papers de Bárcenas’, que segueix en instrucció i en què s’investiga si les donacions d’empresaris a la suposada caixa b del PP tenien caràcter finalista en forma d’adjudicacions públiques o favors a través d’administracions governades pel partit.