Enquesta prèvia al terratrèmol de Madrid i Múrcia

CIS: El PSOE eleva el seu avantatge sobre el PP, que amb prou feines treu tres punts a Vox

  • Els socialistes aconsegueixen un 31,3% en estimació, 13,4 punts més que el partit de Casado

El PSOE guanyaria ara mateix les eleccions, ja que obtindria un 31,3% en estimació de vot, segons el baròmetre de març del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el treball de camp del qual es va realitzar abans del terratrèmol polític a Madrid i Múrcia. D’aquesta manera, el partit de Pedro Sánchez puja sis dècimes respecte a l’enquesta del febrer, i avancen en 13,4 punts el PP, que baixa nou dècimes.

Vox aconsegueix un 15% i es col·loca a menys de tres punts dels de Pablo Casado. Amb menys del 10% es col·loquen Unides Podem (9,6) i Ciutadans (9,5). Els de Pablo Iglesias guanyen més d’un punt, mentre que els d’Inés Arrimadas no mantenen la millora i tornen a caure.

El baròmetre de febrer, realitzat abans de les eleccions catalanes, mantenia al capdavant al PSOE amb una estimació de vot del 30,7%, la mateixa que al gener i ampliant a gairebé 12 punts el seu avantatge sobre el PP, que perdia un punt i mig respecte al mes anterior i que es quedava en el 18,8%. En tercer lloc repetia Vox, amb un 13,6%, millorant la seva dada del mes de gener, mentre que Unides Podem, amb l’11,2%, també pujava del 10,7 a l’11,2% i es mantenia com a quarta força del Congrés. Ciutadans, per la seva banda, s’anotava un 9,3%, encara gairebé tres punts per sobre del seu resultat electoral del 10-N, quan el partit va quedar relegat a només deu escons.

Moment de l’enquesta

En els dies en què el CIS va obtenir l’opinió de les persones que han participat en l’enquesta els dos partits del Govern de coalició estaven enfrontats per la reforma sobre els lloguers i l’oposició continuava acusant Podem d’encoratjar les manifestacions violentes que es van iniciar a mitjans de febrer, sobretot a Catalunya, després de l’entrada a la presó del raper Pablo Hasél.

D’altra banda, continuava la polèmica per la segona regularització fiscal presentada pel rei emèrit i per la vacunació de les seves filles als Emirats Àrabs; l’extresorer del PP Luis Bárcenas ratificava a l’Audiència Nacional l’existència de la ‘caixa b’ del PP i el cobrament de sobresou per part dels seus dirigents, i la delegació el Govern a Madrid prohibia la manifestació feminista del 8 de març.