Al Parlament Europeu

PP, Vox i Cs critiquen Podem per no recolzar la retirada de la immunitat a Puigdemont

  • Els populars demanen que es reactivi l’euroordre per portar l’expresident a Espanya

  • Els ultres lamenten que una part de la Cambra europea no hagi recolzat l’Estat de dret

PP, Vox i Cs han celebrat la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Més enllà de les congratulacions i dels aplaudiments, les tres formacions s’han llançat a atacar l’Executiu de coalició després que Unides Podem votés en contra del suplicatori del Tribunal Suprem. .

Pablo Casado ha aplaudit la tasca del Partit Popular Europeu (PPE) al votar a favor del suplicatori del Suprem per retirar la immunitat a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Segons ha publicat a Twitter, aquest sentit del vot «garanteix l’Estat de dret a Europa i Espanya». A més, el líder dels conservadors ha criticat que «els socis del Govern de Sánchez» hagin votat en contra d’aixecar la immunitat, perquè volen evitar que «respongui davant la justícia espanyola per donar un cop a la legalitat i la unitat nacional». «Però no ho han aconseguit», ha sentenciat.

«Sánchez no ha sigut capaç de posar-se d’acord amb Iglesias ni per defensar el nostre país», ha apuntat en la mateixa línia el secretari general del PP, Teodoro García Egea. Com Casado, ha aplaudit la tasca del PPE, gràcies al qual «Puigdemont respondrà davant la Justícia». 

La portaveu del grup parlamentari popular a l’Europarlament, Dolors Monterrat, ha assegurat que la votació d’aquest dimarts ha sigut un «missatge clar» per a «aquells que violin les lleis i pretenguin trencar l’Estat de dret». «Celebrem l’aprovació de l’aixecament de la immunitat dels escapats de la justícia espanyola. Avui guanya la democràcia», ha conclòs. El seu company a Brussel·les i exministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha afirmat que la retirada de la immunitat a Puigdemont «era necessària i ja és una realitat». Tot seguit ha demanat que es reactivi l’euroordre «perquè pugui respondre davant la Justícia».

«Política europeista»

«Portarem Puigdemont al banc dels acusats. Visca sempre Espanya», ha sentenciat l’eurodiputat i portaveu nacional de Vox, Jorge Buxadé, en un vídeo que han publicat a les xarxes socials. El dirigent ultra ha mostrat agraïment a tots els partits conservadors i d’extrema dreta que hi ha a la Cambra per posar-se «del costat de l’Estat de dret, del compliment de la legalitat».

No obstant, Buxadé ha assegurat que no «cauran en cap tipus d’eufòria» perquè més de 240 eurodiputats hi han votat en contra. «Ara la pilota està a la teulada del Govern socialcomunista», ha avisat, abans de criticar que Podem s’hagi posicionat del bàndol dels independentistes. «Això posa de manifest que els governs d’Espanya han vingut a Brussel·les a fer política europeista, però no a defensar una nació», ha afirmat.

«Gran notícia»

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha qualificat la votació de «gran notícia i gran triomf de la democràcia». Així, ha assenyalat que el Parlament Europeu «deixa clar que no és lloc per als qui se salten la llei». «Els valors de la UE són contraris al nacionalisme i els seus atacs a l’Estat de dret», ha insistit.

«És indignant el vot de Podem, partit dins del Govern d’Espanya, a favor dels que injurien Espanya», ha lamentat el portaveu dels taronges al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal.