Normativa electoral

Un sobre amb una papereta en blanc és un vot nul, segons la Junta Electoral Central

Es considera vot en blanc quan el sobre legal està buit

La Junta Electoral Central (JEC) ha recordat aquest diumenge que els sobres dipositats a les urnes que continguin paperetes en blanc s’han de comptabilitzar com a nuls, ja que la llei estableix que els vots en blanc són aquells que no contenen cap tipus de papereta.

En una resolució dictada aquest 14-F, la JEC respon així a la sol·licitud del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat que es considerin vàlids els vots emesos en paperetes en blanc que s’han inclòs als enviaments realitzats als ciutadans per la Generalitat per a les eleccions al Parlament, al costat de les paperetes de les candidatures que es presenten. Es dona la circumstància que entre les paperetes dels partits distribuïdes als votants s’ha inclòs una papereta en blanc que indueix a pensar que és una opció més per als electors.

La JEC rebutja aquesta possibilitat al recordar que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que «es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contingui papereta (...)». Afegeix que la Junta Electoral Central «ha reiterat en diferents ocasions que el vot en blanc s’expressa de la manera prevista a l’article 96.5 de la LOREG, que considera com a tal el sobre que no contingui papereta, no preveient-se la confecció de paperetes en blanc».

Per tant, continua la JEC, «la introducció d’un paper en blanc ha de ser qualificada com a vot nul ja que, si bé el vot en blanc és una opció de l’elector, ha de ser manifestada a través de les formes que de manera taxativa s’estableixen a l’article 96.5 de la LOREG».

La JEC ordena que es traslladi urgentment aquest acord a les Juntes Electorals Provincials, per al seu coneixement i remissió a les Juntes Electorals de Zona, i a través d’aquestes a les meses electorals, amb vista a l’escrutini que tindrà lloc quan finalitzi la votació d’avui.