Cita amb les urnes a Catalunya

L’Unicef demana als partits catalans que donin prioritat a les polítiques de la infància

  • L’entitat presenta set propostes centrades en el benestar dels menors

adolescentes

El Comitè Catalunya de l’Unicef ha aprofitat les eleccions catalanes del 14-F per presentar als partits que es presenten a aquests comicis les seves propostes per millorar la situació de la infància a Catalunya. L’entitat els ha reclamat que donin prioritat en els seus programes a les polítiques dirigides a la infància.

En un comunicat, han remarcat que les decisions polítiques «condicionen el present i el futur» dels nens i nenes i els adolescents catalans, que representen prop del 18% de la població.

L’Unicef exigeix que les polítiques de la infància es tractin com un tema preferent, i no només durant la campanya electoral. Volen que es tinguin en compte durant tota la legislatura, i més encara amb la situació provocada pel coronavirus. En aquest sentit, l’oenagé adverteix que la pandèmia generarà un augment de la pobresa infantil, dels problemes de salut mental i s’aguditzaran les desigualtats.

És per això que veuen necessari «un compromís polític transversal, actiu i ferm amb els drets dels infants». Amb aquest objectiu, l’Unicef Catalunya ha presentat als partits set propostes que inclouen des de la inversió en la infància, a la perspectiva de drets i a l’equitat. Concretament, les propostes són: acció contra la pobresa infantil, benestar físic i mental de tots els nens i adolescents, educació inclusiva i equitativa de qualitat, institucions inclusives i compromeses amb la infància, escolta efectiva dels nens i adolescents, protecció de les oportunitats per a la vida i compromís amb els menors.

Per evitar l’exposició a la pobresa i l’exclusió social, l’Unicef planteja que s’activi un pla de lluita contra la pobresa infantil i una prestació econòmica que cobreixi les seves necessitats. Per cuidar el benestar físic i mental, proposen que es creï un pla de reforç de l’atenció primària pediàtrica i un pla específic d’atenció a la salut mental dels nens i adolescents. Quant a l’educació, sol·liciten impulsar un pacte que incrementi i blindi la seva inversió i que asseguri un ensenyament gratuït i un accés a l’educació en línia per a tothom.

Sobre les institucions, l’oenagé planteja que s’avaluï l’impacte de les normes sobre els infants i adolescents i els seus drets per tenir-los sempre en compte. També que els professionals i els propis menors es formin sobre els drets de la infància i l’adolescència. Respecte a l’escolta efectiva, remarquen que s’ha de garantir la seva participació i que s’ha de disposar d’un pla per fomentar una cultura de la participació en tots els àmbits i esferes de la seva vida.

Quant a la protecció, suggereixen que es progressi en la creació d’un sistema de protecció de la infància més garantista, principalment per als menors migrants no acompanyats, i que s’impulsin més mecanismes, i millors, de detecció i denúncia de violències. Finalment, sobre el compromís amb la infància, l’Unicef suggereix una dotació econòmica més alta de l’ajuda oficial al desenvolupament per arribar al 0,7% i perquè no es vegi disminuïda per cap factor extern.

En el comunicat s’expressa que la situació creada pel coronavirus ha de ser una oportunitat per fer una Catalunya millor per a la infància i l’adolescència, i per aconseguir-ho prenen com a referència la Convenció sobre els Drets de l’Infant i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

A més, com que els menors tenen dret a participar en el debat electoral, han posat en marxa una iniciativa que els permet, a través del compte de Twitter de l’UNICEF Comitè Catalunya, publicar les seves preguntes en vídeo als líders dels partits i rebre respostes.