Judici de la caixa b del PP

La defensa de Bárcenas planteja la possibilitat d’un acarament entre l’extresorer i Rajoy

  • L’expresident del Govern central ja està admès com a testimoni per les acusacions i ara la defensa s’uneix a la petició

  • L’advocat del principal acusat afirma que si no té proves les hi van robar en la Kitchen

L’advocat de Luis Bárcenas, Gustavo Galán, ha aprofitat el tràmit de qüestions prèvies per plantejar al tribunal de l’Audiència Nacional que aquest dilluns ha començat a jutjar la caixa b del PP la possibilitat de fer un acarament entre l’expresident del Govern central Mariano Rajoy –que ja està previst que declari com a testimoni– i l’extresorer del Partit Popular, que s’enfronta en aquesta causa a una petició fiscal de cinc anys de presó que les acusacions eleven a una vintena.

En el seu torn, el lletrat va sol·licitar la testifical de Rajoy, però ja està admesa perquè al seu dia la van sol·licitar les acusacions, i en cas de contradicció evident entre l’acusat i el testimoni plantejava la possibilitat de fer un acarament. Es tracta d’una petició que és complicat que s’accepti per l’habitual falta d’eficàcia d’aquesta diligència i la diferència de circumstàncies en què es produeix, al tractar-se d’un acusat, que pot mentir per defensar-se, i un testimoni, obligat a dir la veritat. Probablement per això Galán va plantejar la seva proposta declarant-se poc amic de «generar circs» en els judicis.

La paradoxa de la Kitchen

I quant a les proves que es demanen a Bárcenas per demostrar la seva intenció de col·laborar amb la justícia, anunciada en la confessió que va enviar a Anticorrupció, Galán es va escudar en la peça Kitchen que s’investiga dins del cas Villarejo al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

«Hi ha hagut una ingent documentació, papers i memòries USB que li han sigut sostrets, i no perquè ho digui ell, sinó perquè és objecte d’una investigació com és l’operació Kitchen i hi ha indicis que alguns membres del govern i de la política indiciàriament haurien participat en això. I amb fons reservats, que és més greu. D’aquest dèficit, no és culpable, pel que es veu, el senyor Bárcenas. I seria paradoxal que se n’hi declarés», va argumentar Gustavo Galán.

Per acreditar aquestes paraules va demanar la declaració de diversos periodistes: Francisco Mercado, que va fer la gravació a què Bárcenas es referia en la seva confessió sobre el seu antecessor al capdavant de la tresoreria del partit, el mort Álvaro Lapuerta, i el cobrament de donacions per finançar il·legal del PP. També va demanar la d’Eduardo Inda, per haver-la sentit, i la d’Ernesto Ekaizer i María Luis Bernal.