ACTE DE PRECAMPANYA

Sánchez arriba a BCN amb el vent a favor d’Illa i el 14-F acostant-se

  • El president trasllada aquest dissabte el comitè federal a la capital catalana per donar el seu recolzament al PSC

  • El candidat i ministre de Sanitat, en una novetat d’aquestes cites, intervindrà al costat del secretari general

  • A la Moncloa es mostren convençuts que les eleccions se celebraran al febrer

Quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar dijous passat la suspensió cautelar del decret de la Generalitat que ajornava les eleccions per portar-les al 30 de maig, en el Govern van treure una conclusió molt clara. Tot s’encamina que els comicis se celebrin el 14 de febrer, com es va fixar en un primer moment. A la Moncloa van respirar alleujats. L’Executiu sempre ha estat en contra del retard. Primer, perquè considera que Catalunya necessita ja un Govern en «plenes facultats». I després, perquè creu que es podrà capitalitzar millor el revulsiu que ha suposat per al PSC, segons les enquestes, la candidatura de Salvador Illa, ministre de Sanitat. Ara les peces tornen a encaixar: si es compleixen les seves expectatives, Illa abandonarà el Govern la setmana que ve, Carolina Darias ocuparà el lloc del socialista català i deixarà vacant Política Territorial, que passaria a ocupar Miquel Iceta, líder del PSC. I els socialistes es bolcaran en els comicis, convençuts que tenen moltes possibilitats que el fins ara ministre sigui el pròxim president, deixant enrere més de 10 anys de governs independentistes. 

Amb aquestes bones sensacions, Pedro Sánchez acudirà aquest dissabte a Barcelona per celebrar el comitè federal del PSOE, un canvi d’escenari (les reunions de l’organisme solen ser a Madrid) dissenyat per donar el seu suport total al PSC i lluir la candidatura d’Illa. En una altra novetat d’aquesta trobada, que serà telemàtica per a la majoria dels seus membres, l’aspirant pronunciarà, igual com Sánchez, un discurs en obert, quan normalment l’únic que intervé és el secretari general. 

El president del Govern, segons expliquen els seus col·laboradors, remarcarà en la seva intervenció la importància que el Govern deixi d’estar en funcions i pugui encarar amb totes les seves atribucions la crisi sanitària, econòmica i social. Alhora, confirmarà que el congrés del PSOE se celebrarà a mitjans d’octubre. La cita es preveu plàcida. Ningú discuteix l’autoritat del secretari general. Els conclaves de les federacions, que seran a finals d’any, en canvi, no s’anticipen tan tranquils. Sobretot, a Andalusia, on Susana Díaz es prepara per a la guerra interna, amb la mateixa direcció del PSOE buscant el seu relleu.

Canvi en l’Executiu

Però gran part del protagonisme recaurà sobre Illa, el discurs del qual estarà destinat a alimentar els ànims dels socialistes catalans. La setmana que ve, pot ser que a mitjans, abans fins i tot de la seva compareixença en el Congrés fixada per a dijous, deixarà el Govern. Tot i que les eleccions del 14 de febrer no hagin sigut confirmades pel TSJC. «No farà ni un sol dia de campanya sent ministre», expliquen en el seu entorn.