Mor l'expresident de Cantàbria Juan Hormaechea

Va arribar al Govern regional després d'estar al capdavant de l'alcaldia de Santander durant una dècada, entre el 1977 i el 1987

zentauroepp16028478 juan hormaechea201201110049 / Esteban Cobo

L’expresident de Cantàbria Juan Hormaechea ha mort aquest dimarts als 81 anys. Nascut a Santander el 1939 i llicenciat en Dret per la Universitat d’Oviedo, va ser condemnat el 1994 a sis anys de presó i 14 d’inhabilitació per un delicte de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació. Hormaechea va ser, de fet, el primer president d’una comunitat inhabilitat durant el seu mandat.

Va ser president càntabre durant dues legislatures, entre 1987 i 1995, i va arribar al Govern regional després de ser al capdavant de l’alcaldia de Santander durant una dècada, entre 1977 i 1987. Dotze dies després de conèixer la sentència condemnatòria va presentar la seva dimissió però, davant la falta d’un substitut, va continuar com a president en funcions fins a les eleccions de 1995.

Revilla: «Va tenir grans idees per a Cantàbria» 

El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha afirmat avui que Hormaechea va ser un polític amb «llums i ombres» que va tenir «grans idees per a Cantàbria». En aquest sentit, el president ha recordat que Hormaechea va ser condemnat a sis anys de presó i 14 d’inhabilitació «per pràctiques incorrectes en el maneig de la política».

Però ha emplaçat a «valorar les coses positives» en aquests moments «tan durs» en què «hem perdut una persona molt singular».

Al respecte, ha afirmat que Hormaechea «va tenir grans idees per a Cantàbria, i com tothom en política, llums i ombres».

El regionalista ha reconegut que va mantenir amb ell «una relació d’enfrontament molt dura durant moltíssims anys», que, no obstant, després es va convertir en cordial. «A partir que va començar a tenir xacres jo li deia freqüentment i vam tenir fins i tot alguna reunió, algun dinar», ha recordat.

Revilla ha dit que lamenta «profundament» la mort d’Hormaechea i ha traslladat les seves condolences a la família.