ELS COMPTES AUTONÒMICS

El PP i Cs pacten amb Vox els pressupostos d'Andalusia

Els ultres retiren l'esmena a la totalitat després d'amenaçar de tombar els comptes

Presumeixen que el Govern ha acceptat «el 90%» de les seves propostes

zentauroepp55802725 moreno201108151749

El Govern del PP i Ciutadans a Andalusia ha arribat a un acord amb Vox que conté 65 mesures i que serveix perquè aquesta formació recolzi els pressupostos andalusos per a l’any vinent i retiri, abans del debat dels comptes d’aquest dimecres en el Parlament, la seva esmena a la totalitat.

Així ho ha anunciat la Junta d’Andalusia a través d’un comunicat oficial. Prèviament, fonts de Vox havien precisat que l’acord es va assolir en la reunió celebrada dimarts a la nit a la Conselleria d’Hisenda i es visibilitza en la trobada que el president de la Junta, Juanma Moreno, ha mantingut aquest matí amb el portaveu de Vox en el Parlament, Alejandro Hernández. En aquesta reunió, han tancat un acord que permetrà disposar d’un pressupost per a l’any vinent, «crucial en la lluita contra la pandèmia», ha assenyalat la Junta

El vicepresident, Juan Marín, i el conseller d’Hisenda, Juan Bravo, han firmat l’acord amb el portaveu del grup parlamentari de Vox aquest migdia a la Cambra regional.

Segons la formació que lidera Santiago Abascal, la Junta ha acceptat el 90% de les seves propostes, amb les quals «es pretén respondre amb urgència a l’emergència econòmica i sanitària».

Retallades a Canal Sur

D’acord amb l’indicat per Vox, s’aconsegueix avançar en la «reestructuració» de la RTVA, i reduri així en 14 milions d’euros el pressupost de Canal Sur Radio y Televisión, i s’aconsegueix «liquidar» la Fundació Audiovisual d’Andalusia, amb un estalvi de 400.000 euros. La formació presumeix d’altres canvis en polítiques socials, vivenda i educació, entre altres àmbits, i mesures com l’auditoria de les polítiques d’impacte de gènere que desenvolupa la Junta.

En consideració amb el món rural i el sector agrari, s’acorda una ampliació i millora del pla d’infraestructures hidràuliques, la creació d’un programa d’ajuts a joves agricultors i intensificar la lluita contra la competència deslleial als agricultors. A més, amb la justificació que «ara més que mai és necessari controlar la despesa pública», s’ha decidit que les 56 auditories a ens institucionals per reordenar el sector públic es facin durant el primer trimestre del 2021.

Moreno celebra l’acord

El president de la Junta, Juanma Moreno, ha celebrat aquest dimecres l’acord aconseguit amb Vox per als pressupostos andalusos del 2021 i ha agraït a aquesta formació «la seva disposició al consens».

Moreno s’ha pronunciat així en un missatge a Twitter després de reunir-se al Palau de San Telmo amb el portaveu de Vox a la Cambra autonòmica. «Després de molt diàleg, arribem a un acord amb Vox Andalusia per aconseguir el seu recolzament a uns comptes extraordinaris amb inversió rècord en sanitat i educació», ha explicat el president andalús, que ha afegit que el Govern continuarà «buscant el suport de tots als pressupostos» del 2021.