Ja no és aforat

La segona causa de Torra per desobediència es veurà en un jutjat ordinari

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ja el va condemnar per la mateixa causa, s'inhibeix en aquest procediment

zentauroepp55157827 torra200928133522 / PAU BARRENA

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha inhibit de la segona causa contra l’expresident de la Generalitat Quim Torra per presumpta desobediència a l’haver perdut la seva condició d’aforat amb la seva inhabilitació, i ara la portarà un jutjat d’instrucció de Barcelona.

Segons ha informat el TSJC aquest dimarts, la sala remet el procediment a l’oficina de repartiment dels jutjats d’instrucció de Barcelona perquè s’assigni al que li correspondrà seguir amb el cas, a l’haver perdut la competència per jutjar-lo.

Aquesta decisió arriba després de la seva condemna a un any i mig d’inhabilitació i a la pèrdua de la seva condició de president de la Generalitat, ja que des d’aleshores no és aforat i, per tant, no l’ha de jutjar el TSJC sinó un jutjat ordinari.

Es tracta de la segona causa contra Torra pel mateix delicte: en aquest cas, per no retirar la pancarta en període electoral abans de les eleccions del 10 de novembre del 2019.

Torra ja va comparèixer davant del TSJC per aquesta segona causa tot i que es va acollir al seu dret a no declarar, i ara el tribunal rebutja acordar a la seva defensa unes diligències d’investigació a l’espera que es reparteixi la causa.

Sala contenciosa

Aquesta segona causa contra Torra parteix de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC, que va veure una possible «rellevància penal» en què el president no retirés una pancarta amb un llaç groc en el termini fixat abans de les eleccions generals del 10 de novembre.

Impuls Ciutadà havia presentat un recurs contenciós contra Torra per tenir la pancarta penjada i el tribunal va acordar la mesura cautelar de retirar-la, per a la qual cosa va donar a Torra 48 hores des que va ser requerit personalment el 23 de setembre del 2019, però el president no va treure la pancarta fins que, expirat el termini, es va ordenar que ho fessin els Mossos.