¿QUÈ FARÀ EL LÍDER DEL PP?

Moció de censura: Casado se centrarà en Sánchez i obviarà les pulles d'Abascal

Buscarà el cos a cos amb el president en un debat que creu que només beneficia al Govern

Els populars lamenten que Vox utilitzi una moció fallida per llançar el seu candidat a la Generalitat

undefined54563981 madrid 20 08 2020 pol tica junta directiva nacional del p201017083804

Els diputats del grup parlamentari del PP, els de base i els dels òrgans de direcció, seguien aquest cap de setmana sense tenir clar què votaran dijous al migdia, quan acabi el debat de la moció de censura que ha presentat Vox a Pedro Sánchez. Pablo Casado ha decidit no donar-ho a conèixer amb temps i, segons diversos alts càrrecs consultats per aquest diari, dubta entre el ‘no’ i l’abstenció. Més decidit tenia que ell mateix serà l’encarregat de pujar a la tribuna en representació del seu partit, tot i que hi ha qui aquestes últimes setmanes l’hi havia desaconsellat per restar importància al que consideren una «basta maniobra» de Vox: el que farà el partit ultra, es queixen, és utilitzar de manera «abusiva» l’instrument de la moció de censura per pujar a les enquestes i llançar el seu candidat a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga.

El parlamentari ultra serà el primer en pujar a la tribuna dimecres a les nou del matí. Argumentarà per què creu que cal tombar Sánchez i Santiago Abascal ha de ser el nou president d’Espanya, un objectiu que no aconseguiran ja que, perquè tirés endavant, Vox necessitaria el suport de la majoria absoluta dels diputats (176 escons), una xifra que és molt lluny d’aconseguir ja que té només 52 diputats i no compta amb el recolzament del PP ni de Ciutadans, que també veu aquest moviment com una «campanya de màrqueting». Després de Garriga serà el torn d’Abascal. El president i qualsevol ministre poden prendre la paraula quan vulguin i durant el temps que desitgin per respondre’ls. Després es posicionaran tots els grups parlamentaris, exposició que s’allargarà fins dijous al matí. Després es votarà.

Casado encara no ha dit als seus diputats què han de votar: abstenció o ‘no’

Serà una pèrdua de temps en plena segona onada de Covid-19 i amb una greu crisi econòmica en potència, es lamenten tant populars com liberals. En el PP, a sobre, temen que Abascal no només s’acarnissi amb la gestió del cap de l’Executiu sinó que també aprofiti per assenyalar Casado, el seu principal competidor a la dreta, com un líder que no pot ser alternativa a Sánchez per la corrupció del seu partit (la proximitat de la sentència del Suprem sobre la Gürtel i les investigacions de l’operació Kitchen l’ajuden) i per tebiesa davant el PSOE per no recolzar la moció.

Els conservadors temen que els ultres els acusin de corruptes i de tebiesa davant l’esquerra

El líder del PP, expliquen membres del seu equip, sortirà a respondre perquè no pot quedar-se a l’escó, «desaparegut» del debat, mentre els primers espases estan donant la cara. Casado s’està preparant per buscar el cos a cos amb Sánchez, perquè per a això «ell és el cap de l’oposició» (88 escons), i fer-se el desentès als atacs que li arribin d’Abascal, que encapçala una formació «sense experiència de Govern». En tot cas, davant les acusacions de ser un partit corrupte, assenyalen, defensarà que ell, com a nou dirigent, està compromès amb l’«exemplaritat» i aquests escàndols són de l’etapa anterior, ja tancada. 

La moció d’Iglesias

Els de Casado consideren que aquest debat arriba en el millor moment per a Sánchez, perquè, tot i que està «feble» per no haver-se anticipat a la segona onada del coronavirus i veure com alguns organismes internacionals assenyalen Espanya com un dels països amb pitjors previsions econòmiques, ell en sortirà «indemne» i podrà dir que compta amb el recolzament de la Cambra per continuar liderant el Govern. El dirigent conservador censurarà el cap de l’Executiu per la seva «mala resposta» a la crisi sanitària, no reaccionar davant la debilitat econòmica i tampoc davant els «atacs» de Podem, a la monarquia i els jutges.

«Si haguessin donat els números, hauríem presentat nosaltres la moció», coincideixen diversos diputats del PP que insisteixen en la necessitat que Casado remarqui aquesta idea des de la tribuna. «Espero que Vox no es passi de frenada i no cometi el mateix error que Albert Rivera, que es va creure que podia fer-nos el ‘sorpasso’», diu un assessor dels conservadors. 

Pablo Iglesias va presentar el juny del 2017 una moció contra Mariano Rajoy que tampoc tenia els números lligats. El PSOE s’hi va abstenir. Una resposta que pot ser la que doni finalment Casado dijous si vol escenificar que hi ha raons per fer caure Sánchez, però no creu que Abascal sigui qui n’ha d’agafar el relleu. El principal partit de l’oposició és el PP... tot i que aquesta setmana ho serà una mica menys. 

Les claus del debat

Quant dura. Comença dimecres a les nou del matí. Arrencarà el diputat de Vox Ignacio Garriga, per presentar el candidat. Es vota al final (probablement dijous al migdia) per crida i de viva veu, tot i que per raons sanitàries aproximadament la meitat dels parlamentaris ho faran per via telemàtica.